Νέα εποχή στο Ιράν μετά τη συμφωνία

Νέα εποχή στο Ιράν μετά τη συμφωνία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κινητά τηλέφωνα στο Ιράν άρχισαν να κουδουνίζουν πολύ πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά μεταξύ της Δύσης με το Ιράν. Μέσω των κινητών μεταφερόταν η σημαντική αλλαγή του κλίματος και στο εσωτερικό της χώρας, αλλαγή που δεν μπορούσε να περιμένει μέχρι οι διπλωμάτες να επιλύσουν και τα τελευταία προβλήματα. «Συγχαρητήρια, η συμφωνία έχει σχεδόν υπογραφεί! Ελάτε να δειπνήσετε σε εμάς με έκπτωση», έγραφε το μήνυμα από την τοπική πιτσαρία.

Στα γραφεία της εταιρείας Takhfifan, της οποίας η διαδικτυακή πλατφόρμα προσφορών προς καταναλωτές έχει εκατομμύρια συνδρομητές, «όλοι μετρούσαμε τα δευτερόλεπτα ελπίζοντας ότι κατευθυνόμαστε προς κάτι καλύτερο, έπειτα από πολλά και δύσκολα χρόνια», λέει η ιδρύτρια του σάιτ κ. Ναζανίν Ντανεσβάρ. Ενα Ιράν και πάλι ανοιχτό για δουλειές θα μπορούσε να προσελκύσει δυτικές εταιρείες και επενδυτές και στο τέλος να αρχίσει να αναπτύσσεται οικονομικά σε διαφορετική κλίμακα. Τα τελευταία έξι χρόνια οικονομικού εξοστρακισμού του Ιράν χαρακτηρίζονταν από διάψευση ελπίδων και σκυθρωπότητα. Οι πολίτες του Ιράν, ακόμη και ορισμένοι επιχειρηματίες, προβλέπουν ότι η αλλαγή που θα επιφέρει η άρση των κυρώσεων από τη Δύση θα είναι γρήγορη και ουσιαστική. «Απλούστατα υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που είτε δεν διαθέτουμε είτε αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε διπλάσια στη μαύρη αγορά», εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας που δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά του. Μετά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ το 2011, οι ιρανικές εταιρείες βρέθηκαν αντιμέτωπες με τρομακτικές προκλήσεις που έκαναν τα πάντα εξαιρετικά δύσκολα, από την έκδοση εγγυητικών επιστολών μέχρι την αγορά ανταλλακτικών και τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Ακόμη και το διάβασμα περιοδικών όπως το Harvard Business Rewiew μέσω του Ιντερνετ απαιτούσε μεγάλη προσπάθεια, ενώ ήταν αδύνατο να προμηθευτεί κανείς την έντυπή του έκδοση. Οι Ιρανοί καταναλωτές -όπως η θεία μου που αγόρασε το δικό της iΡad στην Τεχεράνη έναντι 600 δολαρίων, τιμή τόσο υψηλή για τους Ιρανούς ώστε έμεινα άναυδη- ελπίζουν πως η συμφωνία θα μεταφραστεί σε καλύτερα προϊόντα και σε καλύτερες τιμές. Με τη συμφωνία θα αποκατασταθεί αμέσως η αισιοδοξία των Ιρανών, οπότε όλο και περισσότεροι θα αρχίσουν και πάλι να επενδύουν στην ίδια τους την πατρίδα, λέει ο κ. Αλί Γκέζελμπας, συνιδρυτής του European Ran Research Group. «Αυτού του είδους η ψυχολογία αποκτάει τη δική της δυναμική. Αν ο κόσμος είναι αισιόδοξος θα αρχίσει να παίρνει περισσότερα ρίσκα, θα εμπλέκεται σε επιχειρήσεις και σε νέα σχέδια», προσθέτει. Φυσικά υπάρχουν και όρια στην αισιοδοξία. Το εργατικό δυναμικό του Ιράν αν και έχει υψηλό μορφωτικό επίπεδο δεν διαθέτει τις δεξιότητες που ζητούν οι διεθνείς εταιρείες. Η διαφθορά και η γραφειοκρατία είναι ενδημικές ενώ παραμονεύουν οι Φρουροί της Επανάστασης και οι ριζοσπάστες σκληροπυρηνικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή