Οι βρετανικές τράπεζες απαντούν στους φόρους με απολύσεις

Οι βρετανικές τράπεζες απαντούν στους φόρους με απολύσεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις απαντούν οι βρετανικές τράπεζες στους αυστηρότερους κανόνες λειτουργίας, τα υψηλά πρόστιμα και την αύξηση της φορολογίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον από το 2011. Μετά την ανακοίνωση της HSBC για την περικοπή 50.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2017, πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Times αποκάλυψαν ότι η Barclays προτίθεται να καταργήσει 30.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη διετία, μειώνοντας το συνολικό προσωπικό της σε λιγότερο από 100.000 άτομα. Ανάλογα μέτρα έχουν ανακοινωθεί, επίσης, από τη RBS, την UBS και την Deutsche Bank, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν προωθηθεί αλλαγές στα ανώτατα διοικητικά στρώματα. Μόλις έναν μήνα πριν απομακρύνθηκε ο Αντονι Τζένκινς από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Baclays, μια απόφαση που απέδωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, Τζον ΜακΦάρλαν, στη μη ικανοποιητική αύξηση των εσόδων.

Οι τράπεζες στη Βρετανία προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυστηρότερους κανόνες και την υψηλότερη φορολογία που έχουν πλήξει την κερδοφορία τους. Από το 2011, ο Τζορτζ Οσμπορν, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, έχει αυξήσει οκτώ φορές την «τραπεζική εισφορά» από το 0,075% στο 0,21% του παγκόσμιου ενεργητικού των τραπεζών. Πέρυσι, το βρετανικό Δημόσιο άντλησε μόνον από την τραπεζική εισφορά 2,2 δισ. στερλίνες. Και το μεγαλύτερο βάρος αυτής της τραπεζικής εισφοράς επωμίσθηκε η HSBC που διαθέτει τον μεγαλύτερο ισολογισμό από κάθε άλλη τράπεζα στην Ευρώπη, καταβάλλοντας στο βρετανικό Δημόσιο 1,1 δισ. στερλίνες, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Financial Times. Δεύτερη στη λίστα ήταν η Barclays, η τραπεζική εισφορά της οποίας ανήλθε σε 462 εκατ. στερλίνες.

Από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-08, οι συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις για τις τράπεζες υπολογίζονται στα 40 δισ. στερλίνες ανά έτος, σύμφωνα με τον Αντονι Μπράουνι, διευθύνοντα σύμβουλο της Ενωσης Βρετανικών Τραπεζών. Τον περασμένο Μάιο, ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Στιούαρτ Γκάλιβερ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την τραπεζική εισφορά, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι ένας από τους λόγους που η HSBC εξετάζει τη μεταφορά της έδρας της από το Λονδίνο στο Χονγκ Κονγκ. Εναν μήνα μετά, η HSBC ανακοίνωσε, πάντως, ότι θα βάλει λουκέτο στο 12% των υποκαταστημάτων που διαθέτει στη Βρετανία δίχως να δώσει ακριβή αριθμό, ενώ 8.000 από τις 50.000 απολύσεις θα αφορούν εργαζόμενους στη Βρετανία.

Η Barclays δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα των Times, ενώ μέτρα περικοπής που ήδη έχουν τεθεί σε τροχιά συνδέονται με την ενίσχυση της κερδοφορίας της. Φημολογείται, ωστόσο, ότι θα βάλει λουκέτο σε 30 υποκαταστήματα μέχρι τον Οκτώβριο εκτός των 40 που έχει ήδη κλείσει μέσα στο 2015 και των 89 που είχε καταργήσει μέσα στο 2014. Τα αποτελέσματα εξαμήνου της Barclays πρόκειται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, αλλά τα κέρδη προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,3 δισ. στερλίνες το πρώτο τρίμηνο του 2015, δηλαδή ήταν κατά 26% χαμηλότερα από πέρυσι. Απαντώντας στο δημοσίευμα των Times, πηγές του πρακτορείου Reuters διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι η Barclays δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπές πέραν των 19.000 θέσεων εργασίας που είχαν ανακοινωθεί από τον κ. Τζένκινς τον περασμένο Μάιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή