Το βαρύ τίμημα του γερμανικού μοντέλου επανένταξης των ανέργων

Το βαρύ τίμημα του γερμανικού μοντέλου επανένταξης των ανέργων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέπει άλλες χώρες να μιμηθούν το μοντέλο απασχόλησης της Γερμανίας και ειδικότερα το περιβάλλον εργασίας που διαμορφώθηκε μετά τις μεταρρυθμίσεις Χαρτζ; Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναλύει τις συνθήκες στην αγορά εργασίας της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη και καταλήγει ότι οι μισθοί των ανέργων που επανεντάχθηκαν στην αγορά εργασίας ήταν αρκετά χαμηλότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες αποδοχές τους.

Η μεγάλη υποχώρηση των μισθών τους μετά την επανένταξη στην αγορά εργασίας, ωστόσο, υποδηλώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις κατέστησαν τις συνθήκες εργασίας πολύ πιο δυσμενείς, τονίζεται στην έκθεση του Ταμείου.

Προηγουμένως, βέβαια, αναγνωρίζεται πως υπήρξε μεγάλη βελτίωση στη στατιστική εικόνα της ανεργίας. Μετά τις μεταρρυθμίσεις, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε αρκετά από το υψηλό του 11% το 2005 στο 5% το 2014 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Γερμανίας. Η ισχυρή αγορά εργασίας βοήθησε τη δημοσιονομική εξυγίανση της Γερμανίας, καθώς αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα και το κράτος πρόνοιας από την ενίσχυση της απασχόλησης. Οι μεταρρυθμίσεις Χαρτζ είχαν ως στόχο την ταχεία επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας έστω με χαμηλότερους ρυθμούς και μερική απασχόληση.

Μισθός 400 ευρώ

Μεταξύ άλλων, η επιτροπή Χαρτζ, της οποίας πρόεδρος ήταν το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Volkswagen Πίτερ Χαρτζ, πρότεινε μηνιαίο μισθό της τάξεως των 400 ευρώ με «επαρκή» στέγαση και υγειονομική περίθαλψη. Κατά συνέπεια, οι συνθήκες εργασίας δεν ήταν πάντα ιδανικές. Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν, πάντως, ότι πάνω από το 41% όλων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 10 ατόμων δεν καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις εργασίας μέχρι το 2010.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει ότι οι αποδοχές των εργαζομένων υποχώρησαν σημαντικά λόγω των μεταρρυθμίσεων Χαρτζ. Υπό αυτή την έννοια, αν και επιτεύχθηκε υποχώρηση της ανεργίας συνέβη με μεγάλο κόστος για τους ανέργους, καθώς συμβιβάζονται με μη ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας και με εξάρτηση σε κάποια μορφή κάλυψης από το κράτος πρόνοιας.

Από τις αρχές του 2015, η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ καθιέρωσε κατώτατο μισθό με ωρομίσθιο 8,5 ευρώ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, περίπου 3,7 εκατ. εργαζόμενοι αναμένεται να επωφεληθούν από τον κατώτατο μισθό αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Αναλυτικότερα, οι εργαζόμενοι κάτω των 18 ετών αλλά και οι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούνται τον κατώτατο μισθό μετά το πρώτο εξάμηνο εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή