Υπερχρεωμένες οι περιφέρειες της Ρωσίας

Υπερχρεωμένες οι περιφέρειες της Ρωσίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τουλάχιστον 42 δισ. δολάρια ανέρχεται το χρέος περίπου 80 περιφερειών της Ρωσίας μετά τον διπλασιασμό του, ο οποίος έχει σημειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Αναμένεται, έτσι, να ενταθεί η οικονομική πίεση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η οικονομική κατάσταση των περιφερειών του ρωσικού κράτους εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί σε κρίσιμο βαθμό τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει ο οίκος Standard & Poor’s και προειδοποιεί πως ίσως η ρωσική κυβέρνηση βρεθεί αναγκασμένη να προχωρήσει σε πακέτα διάσωσης των περιφερειών της Ρωσίας επιβαρύνοντας τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της χώρας που ήδη παρουσιάζει δημοσιονομικό έλλειμμα για πρώτη φορά από το 2010. Οπως επισημαίνει η S&P, ήδη η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει τα χρέη πολλών περιφερειών που φθάνουν σε επίπεδο ρεκόρ για τα ρωσικά δεδομένα.

Ρωσικές επαρχίες από το Μπελγκορόντ κοντά στην Ουκρανία μέχρι τις Δημοκρατίες του Βορείου Καυκάσου έχουν όλες ανησυχητικά επίπεδα χρέους που υπερβαίνει το 100% των εσόδων τους.

Το αποτέλεσμα είναι πως έχει εκτιναχθεί στα ύψη το επασφάλιστρο που απαιτούν οι επενδυτές για να κρατούν ομόλογα των ρωσικών επαρχιών.

Στο μεταξύ, οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να διευκολύνουν τις περιφέρειες αντικαθιστώντας τα ομόλογά τους με επιδοτούμενα δάνεια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό με επιτόκιο 0,1%.

Οπως επισημαίνει ο Κάρεν Βαρτάπετοφ, επικεφαλής της S&P στη Μόσχα, «αν πτωχεύσει μια μεγάλη περιφέρεια, μπορεί να μην έχει πλέον πρόσβαση στις αγορές το ίδιο το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών». Ως τώρα, τονίζει ο ίδιος, η κεντρική κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να στηρίζει τις περιφέρειες αλλά μπορεί σε τρία χρόνια να υπάρχουν λιγότεροι πόροι και το χρέος των περιφερειών να είναι μεγαλύτερο, «οπότε θα υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι».

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επισημαίνει πως οι πωλήσεις ομολόγων των ρωσικών περιφερειών έχουν μειωθεί κατά 53% στη διάρκεια του 2015, αλλά προεξοφλεί πως ο δανεισμός της Ρωσίας θα αυξηθεί κατά 25% στη διάρκεια του έτους εξαιτίας αυξημένων δαπανών για τους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας και των εταιρειών κοινής ωφελείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή