Νέο ψαλίδι στις δαπάνες δρομολογεί η Βρετανία

Νέο ψαλίδι στις δαπάνες δρομολογεί η Βρετανία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δευτερόλεπτο δεν σπαταλά ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν, για να πετύχει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους του. Εκμεταλλευόμενος την ευρωστία της οικονομίας, δρομολογεί πρόσθετες περικοπές στις κρατικές δαπάνες πέραν των δρακόντειων μέτρων που έχουν επιβληθεί από το 2010. Χθες ζήτησε από τα υπουργεία της κυβέρνησης να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση δαπανών από 25% έως 40% ώστε να υλοποιήσει στόχο για περικοπές 20 δισ. στερλινών (28,4 δισ. ευρώ) στα λειτουργικά τους έξοδα την επόμενη τετραετία. Στόχος του κ. Οσμπορν είναι ο μηδενισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος έως το 2019-20 και η μείωση του δημόσιου χρέους. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2020, οι συνολικές δαπάνες του δημοσίου θα έχουν περιοριστεί στο 35% του ΑΕΠ από το 45% που ίσχυε το 2009-10.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν αφήνει κανένα περιθώριο απώλειας χρόνου καθώς γνωρίζει πως η υφιστάμενη ανάπτυξη της οικονομίας είναι πολύτιμος σύμμαχος στα μέτρα περικοπής των κρατικών δαπανών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη βρετανική οικονομία διαμορφώθηκε στο 3% στη διάρκεια του 2014 από το 2,8% ένα χρόνο πριν. Το πρώτο τρίμηνο του 2015, η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 2,9% από πέρυσι, μία από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των οικονομιών του G7. Πηγή προβληματισμού είναι, ωστόσο, η αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 5,6% το τρίμηνο που έληξε τον Μάιο από το 5,5% που ίσχυε το προηγούμενο τρίμηνο. Οπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας, έως το 2015-16 θα έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση δαπανών κατά 98 δισ. στερλίνες από το 2010, όταν το κόμμα των Συντηρητικών ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στο πλαίσιο κυβερνητικού συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους. Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου, οι Συντηρητικοί υπερίσχυσαν, ανοίγοντας τον δρόμο στον κ. Οσμπορν να προχωρήσει με τις περικοπές δαπανών στο δημόσιο.

Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης έχει ήδη δρομολογηθεί εξοικονόμηση δαπανών από το κράτος πρόνοιας κατά 12 δισ. στερλίνες και η κυβέρνηση αποβλέπει, επίσης, στην άντληση 5 δισ. στερλινών για την πάταξη της φοροαποφυγής, της φοροδιαφυγής και των ανισορροπιών στο φορολογικό σύστημα της χώρας, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών. Τα υπουργεία της βρετανικής κυβέρνησης καλούνται να παρουσιάσουν μέχρι το φθινόπωρο δύο σενάρια για την περικοπή των λειτουργικών δαπανών τους κατά 25% και 40%.

Πέραν τούτου, η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον θέτει πλαφόν στην αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στο 1% ανά έτος για την επόμενη τετραετία όταν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους, αυξήθηκαν κατά 3,2% την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Μόνο οι μισθοί ενισχύθηκαν κατά 2,8%, αντανακλώντας το υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στη Βρετανία. Από το 2010 έως σήμερα έχουν καταργηθεί 300.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο. Υπολογίζεται πως ενδέχεται οι απώλειες των θέσεων εργασίας στο δημόσιο να φθάσουν το ένα εκατομμύριο από το 2010 έως το 2020, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian.

Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, τονίζει πως είναι έτοιμο να προτείνει τρόπους για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ακινήτων που διαχειρίζεται το εκάστοτε υπουργείο. Επισημαίνει, μάλιστα, πως η κεντρική κυβέρνηση έχει μειώσει την ακίνητη περιουσία του κράτους κατά 2 εκατ. τ.μ. την τελευταία πενταετία, με εξοικονόμηση δαπανών κατά 800 εκατ. στερλίνες και αύξηση εσόδων κατά 1,7 δισ. στερλίνες.

Σήμερα, η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου ανέρχεται σε 300 δισ. στερλίνες, με το υπουργείο Αμύνης να ελέγχει το 1% του συνόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή