«Κόκκινο πανί» για τις επιχειρήσεις η απόφαση για πληρωμές υπερωριών

«Κόκκινο πανί» για τις επιχειρήσεις η απόφαση για πληρωμές υπερωριών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμό έχει προκαλέσει στις αμερικανικές επιχειρήσεις πρόταση του Λευκού Οίκου που, αν εφαρμοσθεί, θα αυξήσει τις υποχρεώσεις τους σε πληρωμές υπερωριών, καθώς θα τις δικαιούνται πολλοί περισσότεροι υπάλληλοί τους. Ετσι, πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις καταφεύγουν σε ιδιαιτέρως εξελιγμένα προγράμματα λογισμικού, τα οποία τούς επιτρέπουν να καταγράφουν με ακρίβεια τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους, να προειδοποιούν τους υπεύθυνους προσωπικού όταν οι υπάλληλοι πλησιάζουν να ολοκληρώσουν το ωράριό τους, ενώ κάποιες άλλες άρχισαν να επανεξετάζουν ποιοι από τους υπαλλήλους τους συμφέρει να είναι μισθωτοί και ποιοι ωρομίσθιοι. Δεν λείπουν κι εκείνοι που, για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα υπερωριών, ζητούν από τους υπαλλήλους τους να μην ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο μετά τη λήξη της εργασίας τους.

Πρόκειται για σχέδιο που εξέδωσε τον περασμένο μήνα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας και το οποίο αλλάζει τα όρια των μισθών, βάσει των οποίων καθορίζεται ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται να πληρωθούν υπερωρίες όταν έχουν υπερβεί τις 40 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα. Το εν λόγω σχέδιο, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ενδέχεται να τροποποιηθεί, προβλέπει πως όσοι μισθωτοί εργαζόμενοι έχουν ετήσιες αποδοχές κάτω των 50.440 δολαρίων πρέπει να αρχίσουν να καταγράφουν πολύ προσεκτικά τις ώρες εργασίας τους. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, στην κατηγορία αυτή εμπίπτει ένα τεράστιο φάσμα εργαζομένων εντελώς ετερόκλητο, από γραφίστες και πωλητές καταστημάτων μέχρι αναλυτές επιχειρήσεων.

Το σχέδιο εξετάζει, άλλωστε, ζητήματα όπως η καταγραφή της εργασίας που, ιδιαιτέρως στην εποχή των υπολογιστών, αναγκάζεται να εκτελεί ένας υπάλληλος εκτός των επίσημων ωρών γραφείου: για παράδειγμα, το να απαντήσει σε κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα από τον υπολογιστή του στο σπίτι νωρίς το πρωί, προτού ξεκινήσει για την εργασία του, καθώς και η επικοινωνία μέσω κινητών και smartphone για επαγγελματικούς λόγους εκτός του ωραρίου του.

Οπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, βάσει των επίσημων στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, το 2013 οι εργοδότες στις ΗΠΑ κατέβαλαν συνολικά περίπου 6,7 τρισ. δολάρια σε μισθούς. Αν, όμως, υιοθετηθούν οι νέοι κανόνες όπως παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή, τότε οι εργοδότες θα έπρεπε να καταβάλουν επιπλέον 1,5 δισ. δολάρια περίπου στους υπαλλήλους τους μέσα στο πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου. Το κόστος που θα είχε η προσαρμογή του διοικητικού μηχανισμού των επιχειρήσεων θα έφτανε περίπου στα 593 εκατ. δολάρια το πρώτο έτος, για να υποχωρήσει σημαντικά τα αμέσως επόμενα έτη.

Αμεση αντίδραση μερίδας των επιχειρήσεων ήταν να ταχθούν κατά της πρότασης του Λευκού Οίκου, προειδοποιώντας ότι θα ανακόψει τις προσλήψεις.

Μιλώντας, πάντως, στην WSJ, ο Τόμας Κόχαν, καθηγητής στο ΜΙΤ, προέβλεψε ότι, αν εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες, θα αναγκάσουν τις επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή