Εύθραυστη ανάκαμψη στην Κίνα

Εύθραυστη ανάκαμψη στην Κίνα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική δραστηριότητα οργιάζει στο εργοστάσιο του κ. Κιου Μπαγνσένγκ στην ανατολική Κίνα, καθώς η παραγωγή κινείται σε μεγάλο βαθμό από ρομπότ. Για τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κεγιάνγκ και το οικονομικό επιτελείο της Κίνας, που προσπαθούν να διατηρήσουν υψηλούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, η εικόνα της μονάδας παραγωγής του κ. Κιου είναι ακριβώς αυτό που θέλουν.

Το ερώτημα είναι αν η επιτυχία του εργοστασίου του κ. Κιου καταδεικνύει πως η σταθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους σηματοδοτεί επιστροφή σε νέους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή αντανακλά τη στάση μιας κυβέρνησης που θέτει έναν αυθαίρετο στόχο για την ανάπτυξη και δεν αντιμετωπίζει τα μακροχρόνια προβλήματα της οικονομίας.

Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν πως η Κίνα κατόρθωσε να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης του 7% το πρώτο εξάμηνο επιτυγχάνοντας τον στόχο του Πεκίνου. Ορισμένοι οικονομολόγοι εκφράζουν μονίμως επιφυλάξεις για τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Κίνας, αλλά η στατιστική υπηρεσία επιμένει πως τα στοιχεία της είναι ακριβή και απορρίπτει τις κατηγορίες περί διόγκωσής τους. Αλλοι αναλυτές εκφράζουν φόβους πως αν δεν έχουν εξωραϊστεί, τα στοιχεία συγκαλύπτουν κρίσιμες αδυναμίες της κινεζικής οικονομίας. Οι ρυθμοί ανάπτυξης του εμπορίου, των επενδύσεων, της παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων παραμένουν απογοητευτικοί παρά τις τρεις μειώσεις επιτοκίων.

«Δεν είμαι αισιόδοξος για την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο» σχολιάζει ο Γουάνγκ Τζουν, προβεβλημένος οικονομολόγος στο ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Ανταλλαγών της Κίνας. Εχει προηγηθεί σημαντική ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, με αποτέλεσμα την τόνωση της ανάπτυξης στον τομέα των υπηρεσιών. Ωστόσο, η κεκτημένη ταχύτητα χάθηκε μετά την πρόσφατη κατάρρευση των κινεζικών χρηματιστηρίων. Ολα αυτά σημαίνουν πως ίσως χρειαστεί περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής και στήριξη της οικονομίας για να επιτευχθεί ο επίσημος στόχος για την ανάπτυξη.

Ο κ. Κιου γνωρίζει πως η επιτυχία του εργοστασίου του οφείλεται εν μέρει στη στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων. Παραθέτει σειρά μικρότερων μονάδων παραγωγής που δεν κατορθώνουν να αναβαθμισθούν και κλείνουν. Ομως αυτές οι μονάδες παραγωγής δεν είχαν ρομπότ αλλά είχαν υπαλλήλους. Και δεδομένου ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η απώλεια θέσεων εργασίας και η συνεπακόλουθη αύξηση της ανεργίας υπονομεύει τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Εν ολίγοις το Πεκίνο θέλει να αναβαθμίσει τον κλάδο της μεταποίησης και να στραφεί στην κατανάλωση αλλά η οικονομία της Κίνας μάλλον δεν παράγει αρκετές από τις καλά αμειβόμενες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης που χρειάζονται για να αντικαταστήσει όσες χάνονται.

Ο κ. Κιου δεν προσέλαβε νέους υπαλλήλους, καθώς η αύξηση της κερδοφορίας του επιταχύνθηκε από το 10% στο οποίο έφθανε το 2009 στο 25% σήμερα. Από τη στιγμή που στράφηκε στον αυτοματισμό το 2013, σήμερα χρειάζεται μόλις 10 ή 20 υπαλλήλους για κάθε βάρδια αντί για τους 70 με τους οποίους άρχισε. Ο αυτοματισμός του έδωσε τη δυνατότητα να διατηρεί το εργοστάσιο σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο και ο ίδιος εκτιμά ότι έχει κάπου 300 υπαλλήλους λιγότερους από όσους θα είχε χωρίς τον αυτοματισμό. «Στόχος μας είναι να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη μας και να μειώσουμε το κόστος οπότε οπωσδήποτε πρέπει να στραφούμε στον αυτοματισμό» δηλώνει ο ίδιος. Ακόμη και ορισμένοι από τους αναλυτές που πιστεύουν πως η Κίνα διογκώνει τα στοιχεία για την οικονομία της παρατηρούν πως οι ρυθμοί ανάπτυξης σταθεροποιούνται.Σύμφωνα με τον ερευνητικό οίκο Capital Economics, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας ίσως είναι 1% ή 2% χαμηλότερος αλλά υπάρχουν στοιχεία που κατατείνουν σε αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, της οικοδομικής δραστηριότητας και του κύκλου εργασιών των λιμένων. Το αν θα διαρκέσει η εξέλιξη ή αν επαρκεί για να τονώσει την οικονομία είναι προς συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή