Πρόστιμο ύψους 1,37 δισ. ευρώ στη γαλλική EdF

Πρόστιμο ύψους 1,37 δισ. ευρώ στη γαλλική EdF

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άλλοτε μονοπώλιο της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, η Electricite de France, καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1,37 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ανέρχεται με τους τόκους η κρατική ενίσχυση που της είχε χορηγήσει η Γαλλία το 1997 υπό τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων. Με την καταβολή του προστίμου, εκτιμάται ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα διογκωθεί το χρέος του ομίλου της EdF κατά περίπου 0,9 δισ. ευρώ.

Στην ουσία, η γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού, στην οποία το γαλλικό κράτος εξακολουθεί να ελέγχει μερίδιο ύψους 84,5%, πρέπει να επιστρέψει στο κράτος το ποσό αυτό, που προκύπτει από φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 889 εκατ. ευρώ, καθώς η Επιτροπή έκρινε ότι αποτελούσε κρατική ενίσχυση. Υπό αυτήν την έννοια, προσέφεραν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία. Δεδομένου, άλλωστε, του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από την εποχή της φορολογικής ελάφρυνσης, κατόπιν συνεννόησης με τη Γαλλία, η Επιτροπή έκρινε πως οι τόκοι ανέρχονται σε 488 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο χρονικό διάστημα οφείλεται, πάντως, στο γεγονός ότι η Επιτροπή είχε μεν εκδώσει ανάλογη απόφαση τον Δεκέμβριο του 2003, η οποία ακυρώθηκε, όμως, το 2012 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είχε διαπιστωθεί ότι, στις σχετικές έρευνές της, η Επιτροπή δεν είχε εξετάσει αν ένας επενδυτής του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να έχει προβεί σε ανάλογη επένδυση στην EdF χορηγώντας τα κεφάλαια που χορήγησε το γαλλικό κράτος. Η Επιτροπή αποφάσισε, όμως, να ανακινήσει την υπόθεση τον Μάιο του 2013, και κατέληξε πλέον στην απόφαση πως η κρατική ενίσχυση που χορηγήθηκε ως φορολογική ελάφρυνση δεν είναι συμβατή με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Ο όμιλος της EdF παραμένει ο ισχυρότερος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και ένας από τους σημαντικότερους γενικότερα στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς του κλάδου, παραγωγή, μεταβίβαση, διανομή, προσφορά ενέργειας και εμπορία. Παρέχει ενέργεια και υπηρεσίες σε περίπου 28,5 εκατ. πελάτες στη Γαλλία, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Παρισιού και μέλος του δείκτη CAC 40.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή