Βολές από ΔΝΤ και Fed κατά του Πεκίνου

Βολές από ΔΝΤ και Fed κατά του Πεκίνου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένες επικρίσεις δέχεται η Κίνα, αφενός για να εκσυγχρονίσει τα χρηματιστήριά της και αφετέρου για να αντιμετωπίσει μία από τις συστημικές τράπεζές της το «ξέπλυμα» χρήματος.

Οι πιέσεις προέρχονται και για τις δύο πλευρές από την Ουάσιγκτον: από τη μια, το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία του στο Πεκίνο σε ό,τι αφορά την ελευθερία κινήσεων των επενδυτών ώστε να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές στα κινεζικά χρηματιστήρια χωρίς φραγμούς και από την άλλη, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ εγκαλεί την China Construction Bank για ελλιπείς μηχανισμούς κατά του «ξεπλύματος» χρήματος.

Η παρέμβαση του Ταμείου προηγήθηκε της θεαματικής κατάρρευσης που γνώρισαν τα κινεζικά χρηματιστήρια προ ολίγων εβδομάδων και η οποία ανακόπηκε ύστερα από ομοβροντία παρεμβάσεων του Πεκίνου αδιανόητη για τα δεδομένα των ανεπτυγμένων αγορών: μεταξύ άλλων, επεβλήθη απαγόρευση διαπραγμάτευσης μετοχών και απαγόρευση πωλήσεων μετοχών σε μετόχους με ποσοστά άνω του 5%. Προκάλεσαν, έτσι, δριμύτατες επικρίσεις ενώ καλλιέργησαν αμφιβολίες για τις προθέσεις του Πεκίνου να ανοίξει την κινεζική αγορά. Ετσι, πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες Πεκίνου – ΔΝΤ ανέφεραν πως το Ταμείο είχε εκφράσει την ανησυχία του για το θέμα στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν τα στελέχη του με Κινέζους αξιωματούχους και αφορούσε το αίτημα του Πεκίνου να συμπεριληφθεί το κινεζικό γουάν στα νομίσματα του καλαθιού διεθνών νομισμάτων του ΔΝΤ. Ωστόσο, η συμμετοχή ενός νομίσματος σε αυτό το καλάθι προϋποθέτει την «ελεύθερη χρήση» του, κάτι που όπως τόνισε προ διμήνου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, η Κίνα δεν έχει ακόμη προωθήσει. Παράλληλα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα κάλεσε την China Construction Bank (CCB) να επεκτείνει και να ενισχύσει το σχέδιό της για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και τον εντοπισμό των ύποπτων συναλλαγών. Είναι η πρώτη φορά που η Federal Reserve εγκαλεί μία από τις τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας, χωρίς, ωστόσο, να συνοδεύεται το αίτημά της από κυρώσεις. Σύμφωνα, πάντως, με την κινεζική αρχή αντιμετώπισης της διαφθοράς, επιθεωρητές της έχουν αρχίσει προσφάτως να ελέγχουν τέσσερα υποκαταστήματα της CCB χωρίς, όμως, να αναφερθεί σε έρευνες για «ξέπλυμα» χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή