Δυσβάστακτα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο για πολλούς δήμους στη Γαλλία

Δυσβάστακτα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο για πολλούς δήμους στη Γαλλία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριές επιπτώσεις έχει η άνοδος του ελβετικού φράγκου στη δημοσιονομική κατάσταση εκατοντάδων δήμων στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι τοπικές διοικήσεις στη Γαλλία απέκτησαν πρόσβαση σε δάνεια που ήταν συνδεδεμένα με το ελβετικό φράγκο. Το συνολικό χρέος τους υπολογίζεται σήμερα στα 5 δισ. ευρώ, με τα επιτόκια αποπληρωμής να έχουν εκτοξευθεί από τότε που η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας εγκατέλειψε τις προσπάθειες να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου ως προς το ευρώ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, αρκετές περιφέρειες έλαβαν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, αποβλέποντας στην αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών τους αλλά με ευνοϊκότερους όρους. Με βάση τους όρους των νέων δανείων, τα επιτόκια διατηρούνταν σε χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια των πρώτων ετών και μετά αναπροσαρμόζονταν ανάλογα με τη διακύμανση του ελβετικού φράγκου. Τότε κανένας δεν είχε προβλέψει τη σημερινή ανατίμηση του ελβετικού φράγκου.

Προ χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09, επίσης, οι τράπεζες προωθούσαν αυτήν τη μορφή των δανείων, τα οποία σήμερα χαρακτηρίζονται «τοξικά», διότι η σύνδεσή τους με το ελβετικό φράγκο επέτρεπε τη χρέωση υψηλότερης προμήθειας. Η Dexia, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχει χορηγήσει σχεδόν το ήμισυ των δανείων σε δήμους της Γαλλίας.

Τα τελευταία χρόνια, η Τράπεζα της Ελβετίας είχε επιβάλει πλαφόν στην ενίσχυση του ελβετικού φράγκου στο 1,20 ως προς το ευρώ, κάτι που ενίσχυε την πεποίθηση πως το κόστος αποπληρωμής των δανείων αυτών θα ήταν ελεγχόμενο. Επειδή, όμως, η προσπάθεια αυτή της κεντρικής τράπεζας απεδείχθη μάταιη λόγω της μεγάλης προτίμησης των επενδυτών στο ελβετικό φράγκο σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας, εγκαταλείφθηκε η τεχνητή υποτίμηση του νομίσματος από τα μέσα Ιανουαρίου του 2015.

Τα επιτόκια σε κάποια από αυτά τα δάνεια είχαν ήδη αρχίσει να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά πρόσφατα έχουν εκτοξευθεί λόγω της ενίσχυσης του ελβετικού φράγκου και της υποχώρησης του ευρώ, όπως επισημαίνεται από το σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Σήμερα, το ευρώ κυμαίνεται στο 1,0482 έναντι του ελβετικού φράγκου αντί του 1,62 που ίσχυε τον Σεπτέμβριο του 2007. Αρκετοί δήμαρχοι στη Γαλλία έχουν προσφύγει κατά της Dexia, ισχυριζόμενοι πως δεν γνώριζαν για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις όταν έλαβαν τα δάνεια αυτά προ ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή