Σχέδιο μείωσης μισθών στη Φινλανδία για τόνωση της ανταγωνιστικότητας

Σχέδιο μείωσης μισθών στη Φινλανδία για τόνωση της ανταγωνιστικότητας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Φινλανδίας, ενός κράτους-μέλους που ασπάζεται τη φιλοσοφία της δημοσιονομικής λιτότητας και συντάσσεται με την αυστηρή γραμμή της Γερμανίας, καλείται να θέσει σε εφαρμογή αυτή τη σκληρή οικονομική πολιτική που βύθισε την περιφέρεια της Ευρωζώνης σε βαθιά ύφεση κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σιπίλα, πρόκειται να παρουσιάσει σχέδιο για τη μείωση των μισθών κατά 5% έως το 2019 μέχρι τα τέλη του μήνα, καθώς θεωρείται η μοναδική λύση προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας. Διαφορετικά, θα αναγκαστεί η χώρα να ζητήσει πακέτο διάσωσης 1,5 δισ. ευρώ.

Πέραν της κρίσης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, η οικονομία δέχθηκε τον Ιούλιο επιπλέον πλήγμα από την κατάρρευση του ομίλου τεχνολογίας Νokia Oyj, επιδεινώνοντας τις συνέπειες από την πτώση της δραστηριότητας στον κλάδο χαρτοπολτού. To Kέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πελέρβο στο Ελσίνκι προβλέπει ότι η παραγωγή στον κλάδο χαρτοπολτού θα υποχωρήσει κατά 6% με 7% το 2015 και κατά 4% με 5% το 2016. Είναι οι επιπτώσεις που επωμίζεται η δασική βιομηχανία της χώρας από την αντικατάσταση του χαρτιού με ηλεκτρονικά μέσα αλλά και την αδύναμη ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πλεονέκτημα της Φινλανδίας, ωστόσο, είναι ότι το χρέος ως προς το ΑΕΠ περιορίζεται στο 59,3%.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας, πάντως, ήδη απέρριψαν την πρόταση αυτή τον Μάιο, έναν μήνα αφού ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας Γιούχα Σιπίλα και ηγέτης του κόμματος του Κέντρου κέρδισε τις εθνικές εκλογές. Το ανά μονάδα κόστος εργασίας στη Φινλανδία, όπου το ΑΕΠ συρρικνώνεται στο διάστημα της τελευταίας τριετίας, είναι κατά 20% υψηλότερο σε σχέση με εκείνο των βασικών εμπορικών εταίρων της, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Η ανεργία στη χώρα κυμαίνεται σε ποσοστό άνω του 7% την τελευταία πενταετία, σε μια χώρα με πληθυσμό 5,4 εκατ. ατόμων. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της αγοράς εργασίας επιβεβαιώνεται από την ετήσια πτώση της παραγωγικότητας κατά 3,9% από το 2007 μέχρι το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού οργανισμού ερευνών Conference Board.

Δεν υπάρχει, στο μεταξύ, η επιλογή της υποτίμησης, λόγω της νομισματικής ένωσης. «Η αύξηση του ωραρίου εργασίας θα ήταν ένας τρόπος για να επιτευχθεί μείωση του κόστους εργασίας χωρίς να υποστούν συνέπειες τα νοικοκυριά», δηλώνει ο Πάσι Κουοπαμάκι, επικεφαλής οικονομολόγος της Danske Bank στο Ελσίνκι. «Η μείωση του κόστους εργασίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση ώστε να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη της οικονομίας», σχολιάζει ο Ανσι Ραντάλα, επικεφαλής οικονομολόγος της Aktia, μιας φινλανδικής τράπεζας.

Πρόσφατα, οι εξελίξεις στη φινλανδική οικονομία ήταν ιδιαίτερα επώδυνες. Στα μέσα Ιουλίου, η Microsoft αποφάσισε να προχωρήσει στην απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων στη Nokia, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια βρισκόταν στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς κινητών τηλεφώνων. Οι περικοπές των θέσεων εργασίας στη Φινλανδία ανέρχονται σε 2.300, με τη Microsoft να δέχεται απώλειες 7,5 δισ. δολαρίων από την εξαγορά της μονάδας κατασκευής κινητών τηλεφώνων της Nokia μόλις έναν χρόνο πριν. Πριν από τη μεγάλη επιτυχία της Apple στην αγορά των smartphones, δηλαδή της νέας γενιάς των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, η Νokia εκπροσωπούσε το 4% του ΑΕΠ της Φινλανδίας.

Ο κλάδος της χαρτοποιίας βρίσκεται, επίσης, σε ύφεση λόγω της υποχώρησης της ζήτησης, οδηγώντας σε πτώση των εξαγωγών. Συν τοις άλλοις, η Φινλανδία είναι αντιμέτωπη με ένα τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, δεδομένου ότι το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού εκτιμάται πως θα έχει υποχωρήσει στο 58% του πληθυσμού μέχρι το 2030, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, το ποσοστό των απασχολουμένων έχει υποχωρήσει από το 74,4% του συνολικού πληθυσμού από 15 έως 64 ετών που ίσχυε τον Ιούνιο του 2008 στο 66,7% αυτόν τον Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή