Σε χαμηλό τεσσάρων ετών η ανεργία στην Ισπανία

Σε χαμηλό τεσσάρων ετών η ανεργία στην Ισπανία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών υποχώρησε στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου η ανεργία στην Ισπανία, επιβεβαιώνοντας την ελπίδα πως η ενίσχυση της ανάπτυξης δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία μειώθηκε στο 22,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2015 από 23,8% που ήταν στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ισπανική στατιστική υπηρεσία. «Η αύξηση της απασχόλησης ήταν μεγαλύτερη απ’ όσο περιμέναμε στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, γεγονός που σημαίνει ότι εδραιώνεται η ανάκαμψη της οικονομίας», σχολίασε μιλώντας στο Bloomberg ο κ. Ρατζ Μπαντιάνι, οικονομολόγος της IHS Global Insight. «Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί από ισχυρότερη θέση την πολιτική της εν όψει των εκλογών και να υποστηρίζει ότι η ανάκαμψη αφορά περισσότερους ανθρώπους», προσέθεσε. Το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2011. Ο νυν πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2011 με την υπόσχεση να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να επανεκκινήσει την ισπανική οικονομία, που δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Στη διάρκεια της θητείας του κ. Ραχόι η ανεργία έφτασε μέχρι και το 26,9% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Στην αρχή της θητείας του κ. Ραχόι η ανεργία ήταν στο 22,6%. Παρά τη συνεχή μείωση της ανεργίας στην Ισπανία τα δύο τελευταία χρόνια, η χώρα ταλανίζεται από το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα, ενώ οι Ισπανοί που είναι άνεργοι υπερβαίνουν τα πέντε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ανεργία των νέων υποχώρησε και αυτή στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2015 και διαμορφώθηκε στο 49,2%, υποχωρώντας κάτω από το 50% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2011 και μετά. Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε πρόσφατα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2015 στο 3,3% από 2,9% που προέβλεπε τον προηγούμενο Απρίλιο. Η Κομισιόν είναι λίγο πιο συντηρητική στις προβλέψεις της, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη ύψους 2,8% έως το τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας θα είναι υψηλότερη απ’ ό,τι των εταίρων της ύστερα από αρκετά χρόνια. Για το 2016 η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3%. Οι βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία αναμένεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο και στην προσπάθειά του να ξανακερδίσει τους μάλλον απογοητευμένους ψηφοφόρους του Λαϊκού Κόμματος (PP) υποσχέθηκε να δημιουργήσει 600.000 νέες θέσεις εργασίας μόνο στη διάρκεια του 2015. Ωστόσο, το Λαϊκό Κόμμα έχει δεχτεί πλήγμα τόσο εξαιτίας της πολιτικής της λιτότητας που αναγκάστηκε να εφαρμόσει τα προηγούμενα χρόνια, όσο και από σκάνδαλα διαφθοράς που συγκλονίζουν τις τάξεις του από πέρυσι. Ο κ. Ραχόι αντιμετωπίζει έντονη πίεση τόσο από τον παραδοσιακό αντίπαλο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και από το νέο κόμμα Podemos, που τάσσεται κατά της λιτότητας. Και οι δύο βασικοί αντίπαλοι του Λαϊκού Κόμματος έχουν υποσχεθεί να αντιστρέψουν τις αλλαγές που έχει εφαρμόσει ο κ. Ραχόι στην αγορά εργασίας, απορρυθμίζοντάς την. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι ακριβώς αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι που ενίσχυσαν την απασχόληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή