Αποδόσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν και πάλι χθες οι τιμές του πετρελαίου έπειτα από μια προσωρινή ανάκαμψη που είχαν σημειώσει στην αρχή της συνεδρίασης. Μεσολάβησε η είδηση ότι συρρικνώθηκε ο τομέας της μεταποίησης στην Κίνα, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε και πάλι έναντι του καλαθιού διεθνών νομισμάτων. Κι ενώ το αργό ΗΠΑ ανέκαμπτε ελαφρώς το απόγευμα σε επίπεδα γύρω στα 48,68 δολ. το βαρέλι, το Brent κυμαινόταν στα 54,76 δολ. το βαρέλι, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει 20%. Αναλυτές του κλάδου, που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, εκτιμούν πως οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί κολοσσοί όπως οι Exxon Mobil, Chevron, Royal Dutch Shell, BP και Total, θα αναγκασθούν να περικόψουν περαιτέρω τις επενδύσεις τους.

Στο ναδίρ πενταετίας η τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε την Παρασκευή στο ναδίρ πενταετίας, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες στο διάστημα των τελευταίων εννέα μηνών. Από τη Δευτέρα μέχρι χθες, η τιμή του χρυσού διολίσθησε κατά 4%, μια πτώση που αποδόθηκε σε στοιχεία που έδειξαν μείωση των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1973. Κάθε επίσημο στοιχείο που επιβεβαιώνει την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ αυξάνει τις πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων μέχρι τα τέλη του έτους εάν όχι αυτό το φθινόπωρο, όπως έχει υπονοήσει ότι θα γίνει η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν. Αρχές της εβδομάδας, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έκλεισε στα 1.096,55 δολάρια την ουγγιά και χθες είχε υποχωρήσει στα 1.081,67 δολάρια. Αναλυτές της αγοράς αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα την όποια προσδοκία για άνοδο της τιμής του χρυσού, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί πριν διολισθήσει ακόμη περισσότερο, ίσως στα 1.040 δολάρια την ουγγιά. «Τα δεδομένα για τον χρυσό δεν είναι καλά και τα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ είναι ισχυρότερα απ’ ό,τι αναμένονταν», σχολιάζει αναλυτής της ANZ Bank στη Σιγκαπούρη.

Ομόλογα

Σημαντική αποκλιμάκωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων σημειώθηκε την Παρασκευή σε σχέση με το ξεκίνημα της εβδομάδας. Η ψήφιση και του δεύτερου νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας Ελλάδας – εταίρων από τη Βουλή και η επίσπευση των διαδικασιών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του Αυγούστου οδήγησε σε μείωση των αποδόσεων. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 11,25% και η τιμή ανήλθε στα 55,50 λεπτά του ευρώ. Επίσης η απόδοση του τριετούς ομολόγου κυμάνθηκε στο 19,70% και η τιμή είχε φθάσει το πρωί της Παρασκευής τα 75,20 λεπτά του ευρώ. Το 5ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο έκλεισε την εβδομάδα με απόδοση 16,00% και τιμή στα 70,00 λεπτά του ευρώ. Το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στις 1.053 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή