Το πλαφόν στους τουρίστες διχάζει την Ισπανία

Το πλαφόν στους τουρίστες διχάζει την Ισπανία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαμάχη για την τουριστική εξέλιξη της Βαρκελώνης έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη δήμαρχο, Αντα Κουλάου και την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη. Η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε πρωτοβουλία της δημάρχου της Βαρκελώνης, Αντα Κουλάου, να τεθεί κάποιο πλαφόν στον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται τη Βαρκελώνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη πόλη στη χώρα. Αν και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, η δήμαρχος έχει επί του παρόντος παγώσει την έκδοση νέων αδειών για επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα. Φέτος, η τουριστική κίνηση σε όλη την Ισπανία αναμένεται να φθάσει τα 65 εκατομμύρια επισκέπτες και η Βαρκελώνη, μια πόλη 1,6 εκατ. ατόμων, εκτιμάται ότι θα υποδεχτεί τους περισσότερους.

Η κ. Κουλάου ήταν επικεφαλής του συνδυασμού Barcelona en Comu, ο οποίος είχε την υποστήριξη των Podemos στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας, κερδίζοντας τη δημαρχία της Βαρκελώνης τον περασμένο Μάιο. Η νέα 41χρονη δήμαρχος, έχοντας αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ως ακτιβίστρια μεγάλη δραστηριότητα κατά των εξώσεων στην κατοικία, κινείται σε αντίθετο ιδεολογικά πόλο από το του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Σαφής ήταν, κατά συνέπεια, ο διαχωρισμός του αρμόδιου υπουργού Τουρισμού πάνω στα σχέδια της δημαρχίας της Βαρκελώνης. Η Βαρκελώνη θα πρέπει να εδραιώσει τη φήμη της ως προορισμός διακοπών δήλωσε χθες ο υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Χοσέ Μανουέλ Σορία. Σχολίασε πως το να τεθούν περιορισμοί στον αριθμό των επισκεπτών στη συγκεκριμένη πόλη θα ήταν σαν να επιβάλει η Γερμανία πλαφόν στην παραγωγή αυτοκινήτων, εννοώντας ότι ο τουρισμός είναι σημαντικό «κομμάτι» της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

Οταν η κ. Κουλάου ερωτήθηκε εάν παρέμβει η κεντρική κυβέρνηση σε ανάλογες πρωτοβουλίες άλλων πόλεων, εκεί απάντησε πως θα «κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δοθούν κίνητρα στον τουρισμό».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή