Βαρίδια για την παγκόσμια οικονομία από Κίνα, Ευρωζώνη

Βαρίδια για την παγκόσμια οικονομία από Κίνα, Ευρωζώνη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε άλλο παρά με καλούς οιωνούς αρχίζει το δεύτερο εξάμηνο του έτους για την παγκόσμια οικονομία, καθώς συρρικνώνεται ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας και επιβραδύνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Η εικόνα προκύπτει απογοητευτική από τους δείκτες υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Markit και καταδεικνύουν μια επιδείνωση στην Ευρωζώνη που, όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, δεν μπορεί να αποδοθεί στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Ο δείκτης ΡΜΙ διολίσθησε στις 53,7 μονάδες από τις 54,2 μονάδες στις οποίες είχε αναρριχηθεί τον Ιούνιο, καταγράφοντας επιδείνωση σχεδόν πέντε μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οπως, όμως, τονίζει τόσο το Bloomberg όσο και αναλυτές που μίλησαν στο Reuters, τον Ιούνιο ο δείκτης βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, αντανακλώντας ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Η είδηση, πάντως, περί της επιβράδυνσης και ειδικότερα στον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας οδήγησε σε υποχώρηση το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς καλλιέργησε προσδοκίες για περαιτέρω αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Οι αποδόσεις ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας υποχώρησαν από τέσσερις ως επτά μονάδες βάσης όπως και των ομολόγων της Ιρλανδίας.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, η υποχώρηση του ΡΜΙ στις 48,2 μονάδες καταδεικνύει περαιτέρω επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο και πρώτη σε εισαγωγές εμπορευμάτων και πρώτων υλών. Δεδομένου ότι ο δείκτης βρίσκεται επί πέντε συναπτούς μήνες σε επίπεδα κάτω του επιπέδου αναφοράς των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, η είδηση μεταφράζεται αυτομάτως σε μείωση της ζήτησης από την Κίνα. Ετσι συμπιέστηκαν χθες οι τιμές των εμπορευμάτων, με τον χαλκό να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 2009 όπως επίσης και το σιδηρομετάλλευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή