Το Grexit δοκίμασε τις σχέσεις Μέρκελ – Σόιμπλε

Το Grexit δοκίμασε τις σχέσεις Μέρκελ – Σόιμπλε

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 17 Ιουλίου, την ημέρα των 61ων γενεθλίων της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανέβηκε στο βήμα της γερμανικής Βουλής και κάλεσε τους βουλευτές να εγκρίνουν την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι αν σπρωχτεί η Αθήνα εκτός Ευρωζώνης θα υπάρξει «χάος και βία». Η καγκελάριος είχε εργαστεί ακούραστα ώστε να διαπραγματευτεί το αρχικό σχέδιο της συμφωνίας με τον Ελληνα πρωθυπουργό, αναγκάζοντάς τον λίγες ημέρες νωρίτερα να αποδεχτεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Επιφανειακά η επίτευξη συμφωνίας αποτελούσε μεγάλη νίκη για την κ. Μέρκελ. Ωστόσο, το μόνο ενθουσιώδες χειροκρότημα που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ήταν όταν η κ. Μέρκελ ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συνεισφορά του στις διαπραγματεύσεις. Επί ένα λεπτό οι Γερμανοί βουλευτές χειροκροτούσαν τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος κοιτούσε ίσια μπροστά του με συνοφρυωμένο πρόσωπο. Η σκηνή ήταν αποκαλυπτική. Ο Σόιμπλε είχε δηλώσει ξεκάθαρα την προηγούμενη εβδομάδα ότι προτιμούσε σαφώς τη λύση που η κ. Μέρκελ είχε εργαστεί τόσο σκληρά, προκειμένου να αποτρέψει, δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Χειροκροτώντας τον κ. Σόιμπλε, οι βουλευτές έστελναν ένα μήνυμα στην κ. Μέρκελ: είχε εξαντληθεί η προθυμία τους να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η συνοφρυωμένη έκφραση του κ. Σόιμπλε ήταν ένα μήνυμα ότι ήταν δυσαρεστημένος με την επιλογή που αναγκαζόταν να υπερασπιστεί. Στη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών, η κ. Μέρκελ αναδείχτηκε σε μαστόρισσα των πολιτικών ακροβατισμών καταφέροντας να βρίσκει την ισορροπία μεταξύ των γερμανικών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας η κ. Μέρκελ κινδύνευσε περισσότερο από ποτέ να πέσει από το σχοινί του ακροβάτη. Με το ελληνικό δράμα να μην έχει ακόμη τελειώσει και τον κ. Σόιμπλε σε πρωταγωνιστικό ρόλο, φαίνεται ότι τα προβλήματα της κ. Μέρκελ μόλις άρχισαν.

Ο κ. Σόιμπλε μπορεί να μην πέτυχε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο ο 72χρονος πρύτανης της γερμανικής πολιτικής σκηνής προβάλλει ενισχυμένος και ανίκητος. Αν παραπατήσει ξανά η Ελλάδα, το εναλλακτικό σχέδιό του είναι επάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τις πρόσφατες εβδομάδες η δημοτικότητα του κ. Σόιμπλε ξεπέρασε αυτήν της καγκελαρίου. Η κ. Μέρκελ φαίνεται πιο ευάλωτη από κάθε άλλη φορά στη διάρκεια της δεκαετούς ηγεμονίας της. Παράλληλα, τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι η κ. Μέρκελ διατηρεί ελάχιστο έλεγχο επί του υπουργού της. Ανθρωποι του περιβάλλοντος της καγκελαρίου υποβαθμίζουν τις διαφορές μεταξύ των δύο λέγοντας ότι η κ. Μέρκελ θα παρέμβει εάν το παρατραβήξει ο κ. Σόιμπλε. Η κ. Μέρκελ μπορεί να μιλάει σκληρά δημοσίως, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών έδειξε ότι προτιμάει τον συμβιβασμό με την Ελλάδα. Το άβολο ερώτημα είναι αν μπορεί η κ. Μέρκελ να στηριχθεί στον κ. Σόιμπλε ως καλόπιστο διαπραγματευτή για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Οπως ο κ. Σόιμπλε, έτσι και η καγκελάριος δεν πιστεύει ότι η Αθήνα πρέπει να παραμείνει με κάθε κόστος στην Ευρωζώνη. Αποδέχτηκε το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε στις Βρυξέλλες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι έτοιμη να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο, αλλά μόνο ως έσχατη λύση. Αντιλαμβάνεται ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η δική της υστεροφημία θα μπορούσαν να απειληθούν από την έξοδο της Ελλάδας. Στις 17 Ιουλίου ο κ. Σόιμπλε περιέγραψε τις σημερινές διαπραγματεύσεις ως την «τελευταία ευκαιρία» της Ελλάδας. Αυτό ήταν ένα μήνυμα και προς την κ. Μέρκελ. «Είναι μια σταυροφορία γι’ αυτόν. Είναι μη κατευθυνόμενος πύραυλος», λέει ένας Γερμανός υπουργός για τον κ. Σόιμπλε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή