Το δάνειο του ΔΝΤ δεν έβγαλε από την ύφεση την Ουκρανία

Το δάνειο του ΔΝΤ δεν έβγαλε από την ύφεση την Ουκρανία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες αφότου το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το δάνειο συνολικού ύψους 17 δισ. δολαρίων που συνήψε με το ΔΝΤ, η οικονομία της βυθίζεται στην ύφεση και οι Ουκρανοί αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια, αναπόφευκτο συνεπακόλουθο της ελεύθερης πτώσης του ουκρανικού νομίσματος. Κι ενώ το Κίεβο περιμένει τη σχετική απόφαση του ΔΝΤ και ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενουκ, διαβεβαιώνει την Ουάσιγκτον πως η κυβέρνησή του προωθεί την πάταξη της διαφθοράς, η δόση των 1,7 δισ. δολαρίων που κανονικά θα εκταμιευθεί στις 31 Ιουλίου δεν πρόκειται να βελτιώσει τη δύσκολη ζωή των Ουκρανών.

Η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, της γρίβνα, έχει οδηγήσει σε πληθωρισμό τουλάχιστον 57% που είναι ο τρίτος υψηλότερος στον κόσμο μετά τη Βενεζουέλα και το Νότιο Σουδάν. Το αποτέλεσμα είναι οι οικογένειες να μην μπορούν να καλύψουν τα αναγκαία ακόμη και για τη διατροφή έξοδά τους όταν σήμερα τα χρήματα με τα οποία άλλοτε αγόραζαν ένα κιλό τυρί σήμερα αγοράζουν μόλις 100 γραμμάρια. Αυτό δηλώνει χαρακτηριστικά στο BBC Ουκρανή μητέρα που αναγκάζεται να κάνει ταυτοχρόνως δύο ή και τρεις δουλειές όπως, άλλωστε, και ο σύζυγός της και όμως διαπιστώνουν δεν μπορούν να πάνε να ψωνίσουν με τα παιδιά τους ή να τα πάνε στον ζωολογικό κήπο ή στο τσίρκο, καθώς όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν γίνει οικονομικά απρόσιτες για μια μέση ουκρανική οικογένεια. Και φυσικά η δυσπραγία των νοικοκυριών έχει οδηγήσει τη ζήτηση σε ελεύθερη πτώση με την κατανάλωση ορισμένων προϊόντων να έχει μειωθεί κατά 70%.

Το ΑΕΠ της Ουκρανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% φέτος μετά τη συρρίκνωση κατά 7,5% που έχει προηγηθεί το 2014. Στο μεταξύ το Κίεβο βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους δανειστές της Ουκρανίας που διακρατούν ομόλογα ύψους 9 δισ. δολαρίων από το σύνολο του ουκρανικού χρέους ύψους 19 δισ. δολαρίων. Οι εν λόγω δανειστές των οποίων ηγείται το fund Franklin Templeton αντιστέκονται στο αίτημα του Κιέβου για «κούρεμα» του χρέους κατά 40%. Το κοινοβούλιο της χώρας έχει από τον Μάιο δώσει την έγκρισή του στην κυβέρνηση να κινηθεί ελεύθερα αν αποφασίσει να κηρύξει στάση πληρωμών. Ο λόγος είναι πως το Κίεβο προσπαθεί να αποφύγει την καταβολή ορισμένων δόσεων στους δανειστές του ώστε να διατηρήσει ένα επίπεδο στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας που έχουν μειωθεί δραματικά.

Μολονότι εύχεται να μην εξωθηθεί το Κίεβο σε μια στάση πληρωμών, η Ουκρανή υπουργός Οικονομικών, Ναταλί Γιαρέσκο, εκτιμά πως αν τα πράγματα φθάσουν ώς εκεί, οι επιπτώσεις στην ουκρανική οικονομία θα περιορισθούν στο ελάχιστο. Η ίδια ευελπιστεί, άλλωστε, πως οι μεταρρυθμίσεις που επιβάλλουν οι δανειστές της Ουκρανίας θα αποβούν προς όφελος των απλών Ουκρανών. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν, πάντως, μεγάλη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης και τη δημοτικότητα του Ουκρανού πρωθυπουργού να υποχωρεί σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή