Ξεθωριάζει… η λάμψη του χρυσού

Ξεθωριάζει… η λάμψη του χρυσού

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κύρος του χρυσού ως επενδυτικό καταφύγιο αμφισβητείται κάτω από τη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, καθώς διάφορες παράμετροι συντρέχουν στη μεγάλη πτώση τις τιμής του πολύτιμου μετάλλου. Εκτιμάται δε πως θα έχει ακόμη διάρκεια. Αυτήν την εβδομάδα, η τιμή του χρυσού διολίσθησε, σχεδόν, στο χαμηλό των τελευταίων 5,5 ετών στα 1.081,67 δολάρια την ουγγιά την Παρασκευή.

Από τα χαμηλά επίπεδα των 251 δολαρίων την ουγγιά που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του 1999 μέχρι το υψηλό των 1.920 δολαρίων το 2011, η τιμή του χρυσού ακολουθούσε σταθερά μια ανοδική πορεία επί 12ετία. Εκτοτε έχει υποχωρήσει 77% στα 1.083 δολάρια, με τους αναλυτές της αγοράς να διαβλέπουν πτώση ακόμη λίγο πάνω από τα 1.000 δολάρια προτού ανακάμψει στις διεθνείς αγορές.

Οι λόγοι γι’ αυτήν την πτώση είναι αλληλένδετοι αλλά δεν περιορίζονται μόνον στην επιρροή που ασκεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στην παγκόσμια οικονομία. Πράγματι, η προοπτική για μια άνοδο των επιτοκίων από τη Fed μέχρι τα τέλη του 2015 για πρώτη φορά από το 2006 είναι ένα σενάριο που έχει ενισχύσει το δολάριο έναντι των υπολοίπων ισχυρών νομισμάτων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Κατά συνέπεια, οι τιμές των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού, διολισθαίνουν μόνον και μόνον από την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος.

Ενας ακόμη ισχυρός παράγοντας που ενισχύει τις υφιστάμενες πτωτικές τάσεις στην τιμή του χρυσού είναι ο χαμηλός πληθωρισμός στα προϊόντα που παρατηρείται σε όλες τις γωνιές του κόσμου από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία. Κατά παράδοση, ο χρυσός θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο για τη διαφύλαξη των επενδύσεων από τον πληθωρισμό. Σε αυτή τη συγκυρία, ωστόσο, οι τιμές δεν αυξάνονται καν σε ρυθμούς που αντικατοπτρίζουν μια υγιή και ζωηρή οικονομική ανάπτυξη. Τον Μάιο, ο ετήσιος πληθωρισμός στα 34 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ έφθασε το 0,6% από το 0,4% τον Απρίλιο, αλλά παραμένει χαμηλότερα από το 2% που θεωρούν φυσιολογικό οι κεντρικές τράπεζες. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν, επίσης, πως τα χρονικά διαστήματα με χαμηλές τιμές χρυσού τείνουν να διαρκούν περισσότερο από την άνοδό τους.

Παραδείγματος χάριν, η τιμή του χρυσού κυμαινόταν τη δεκαετία του 1920 στα 20,69 δολάρια την ουγγιά επί μια 12ετία. Το συνακόλουθο ράλι, όμως, διήρκεσε μόνον μια τριετία μέχρι το 1935. Στη συνέχεια, το ράλι αυτό αντικαταστάθηκε από μια ακόμη μεγάλη σταθεροποίηση των τιμών στα 35 δολάρια την ουγγιά πριν ξεκινήσει το 10ετές ράλι από το 1970, ενώ η τελευταία πτωτική αγορά κράτησε μια 19ετία μέχρι το 1999.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή