Οι Γερμανοί έχασαν τους FT από τους Ιάπωνες

Οι Γερμανοί έχασαν τους FT από τους Ιάπωνες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί δώδεκα μήνες συζητούσαν, στο πλαίσιο ενός άτυπου «φλερτ», ο γερμανικός εκδοτικός οίκος Axel Springer με τον βρετανικό όμιλο Pearson για την απόκτηση της πιο διακεκριμένης ημερήσιας εφημερίδας του βρετανικού οικονομικού Τύπου, δηλαδή των Financial Times.

Ωστόσο, η Axel Springer, ιδιοκτήτρια της εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας Bild και της Die Welt, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, πληροφορήθηκε για την εξαγορά των Financial Times από τον ιαπωνικό όμιλο Nikkei BP ένα 15λεπτο πριν από την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας.

Οι πληροφορίες που έρχονται τώρα στη δημοσιότητα αναφέρουν ότι ενδιαφέρον από τη Nikkei BP δεν είχε εκδηλωθεί όλον αυτόν τον καιρό, παρά μόνον πέντε εβδομάδες πριν ανακοινωθεί η συμφωνία. O ιαπωνικός εκδοτικός όμιλος ελέγχει 17 εξειδικευμένα ενημερωτικά site για την οικονομία και την τεχνολογία, όπως και την οικονομική εφημερίδα Nikkei.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι όλα τα παραπάνω, που αφορούν το παρασκήνιο της εξαγοράς, ήρθαν στη δημοσιότητα από τους ίδιους τους Financial Times λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας από τα υπόλοιπα διεθνή ΜΜΕ. Είχε ήδη ανακοινωθεί το τίμημα της εξαγοράς, το οποίο ανήλθε στα 844 εκατ. στερλίνες ή 1,19 δισ. ευρώ, θέτοντας έτσι ένα τέλος στο 58ετές ιδιοκτησιακό καθεστώς των Financial Times από τον εκδοτικό όμιλο Pearson.

Ηταν ξεκάθαρο ότι τόσο η γερμανική Axel Springer όσο και η Nikkei BP επιθυμούσαν να αποκτήσουν μια δυναμική παρουσία στον αγγλόφωνο οικονομικό Τύπο. Την τελευταία πενταετία, οι συνδρομητές των Financial Times σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή αυξήθηκαν κατά 30%, φτάνοντας τους 737.000, συμβάλλοντας με 334 εκατ. στερλίνες στις περυσινές πωλήσεις της Pearson. Μάλιστα, οι συνδρομές στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αυξήθηκαν κατά 21% το 2014, φθάνοντας τις 504.000.

Από την άλλη πλευρά, οι συνδρομητές της Nikkei ανέρχονται σε 3,12 εκατ. άτομα, καθώς η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, γεγονός που θέτει νέα μέτρα και σταθμά για τους Financial Times.

Σχολιάζοντας την πώληση των Financial Times, o διευθύνων σύμβουλος, Tζον Φάλον, της Pearson δήλωσε ότι, μετά μια 60ετία ιδιοκτησίας, «φτάσαμε σε ένα κομβικό σημείο του Τύπου, ο οποίος βιώνει ραγδαία ανάπτυξη των κινητών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Προσέθεσε ότι «σε αυτό το νέο περιβάλλον, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η δημοσιογραφική και εμπορική επιτυχία των Financial Times είναι να αποτελέσει μέρος μιας παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακών μέσων».

Ο όμιλος Pearson σκόπευε τα τελευταία χρόνια να επικεντρωθεί στις εκπαιδευτικές εκδόσεις, αν και διατηρεί μερίδιο 50% στο μετοχικό κεφάλαιο του Economist Group, ο οποίος ελέγχει την εβδομαδιαία έκδοση The Ecοnomist.

Οι επενδυτές φαίνεται να επιδοκίμασαν τη συμφωνία, με τη μετοχή της Pearson να ενισχύεται κατά 2%. Το 2014, τα καθαρά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν στα 470 εκατ. στερλίνες από τα 538 εκατ. έναν χρόνο πριν.

Παραδόξως, η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Pearson, Μάρτζορι Σκαρντίνο, είχε πει πως η εφημερίδα θα πουληθεί «πάνω από το πτώμα μου», όπως υπενθυμίζουν οι Financial Times στο σχετικό και αποκαλυπτικό δημοσίευμά τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή