Παρέμβαση στην κεντρική τράπεζα της Ινδίας

Παρέμβαση στην κεντρική τράπεζα της Ινδίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ασυνήθιστη, τουλάχιστον για τα δυτικά δεδομένα, κίνηση δρομολογεί η κυβέρνηση της Ινδίας καθώς προτίθεται ουσιαστικά να αφαιρέσει από την κεντρική τράπεζα της χώρας την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των επιτοκίων και να εντάξει πλήρως στους πολιτικούς της στόχους την άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Την κίνηση έχει μάλλον υπαγορεύσει το επιτακτικό αίτημα επιχειρηματικών κύκλων αλλά και της ίδιας της ινδικής κυβέρνησης για τόνωση της ανάπτυξης. Το αίτημα αυτό συχνά έμπαινε σε δεύτερη μοίρα όταν η κεντρική τράπεζα επέλεγε να διατηρήσει υψηλό το κόστος του δανεισμού για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που καλπάζει στην ασιατική χώρα.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης Ναρέντρα Μόντι αιφνιδίασαν τις ασιατικές αγορές την Παρασκευή, όταν διέρρευσε ότι το ινδικό υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε τις προτάσεις του για μια ριζική αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ινδίας.

Αυτές προβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα διορίζει εφεξής τα τέσσερα από τα επτά στελέχη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, ενώ ουσιαστικά αφαιρείται από τον προεδρεύοντα της εν λόγω επιτροπής και επικεφαλής της Τράπεζας της Ινδίας το δικαίωμα του βέτο που είχε έως τώρα σε θέματα σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

Η Τράπεζα της Ινδίας θα διορίζει τα τρία άλλα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, μια διευθέτηση καλύτερη από το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, που προέβλεπε μόλις δύο στελέχη επιλεγμένα από την τράπεζα.

Και πάλι, όμως, θα είναι σαφώς αποδυναμωμένος ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας και αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν πως αν εφαρμοστεί το νέο σχέδιο, η Τράπεζα της Ινδίας θα έχει χάσει τη δυνατότητα να προωθεί τις αποφάσεις της σε θέματα περιορισμού του πληθωρισμού.

Υπόγειες συμφωνίες

Κάποιοι άλλοι, όμως, επιμένουν πως με το νέο καθεστώς στην πραγματικότητα θα ενισχυθούν ο ρόλος και η επιρροή της κεντρικής τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής, καθώς ο επικεφαλής της ήταν έως τώρα υπόλογος στο υπουργείο Οικονομικών. Μιλώντας στους Financial Times, ο Ατζάι Σαχ, καθηγητής Οικονομικών στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημοσίων Οικονομικών και Πολιτικής, σχολίασε πως έως τώρα το σύστημα ήταν σκοτεινό και λειτουργούσε με υπόγειες συμφωνίες ανάμεσα στην κεντρική τράπεζα και στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο ίδιος απέδωσε μάλιστα σε επικοινωνιακούς ελιγμούς όσα έχουν κατά καιρούς γραφτεί φέτος για την προτίμηση της κεντρικής τράπεζας σε μια νομισματική πολιτική πιο περιοριστική από αυτήν που επιθυμεί η κυβέρνηση. Είναι, πάντως, γεγονός ότι πολλές φορές κατεγράφησαν πιέσεις της κυβέρνησης Μόντι προς την Τράπεζα της Ινδίας, που στη διάρκεια του έτους μείωσε τα επιτόκια της ρουπίας κατά 75 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή