Γιατί η Αυστρία θυμίζει Ελλάδα

Γιατί η Αυστρία θυμίζει Ελλάδα

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αυστρία αρχίζει να μπαίνει στο στόχαστρο του γερμανικού Τύπου, με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung να υποστηρίζει ότι η αυστριακή οικονομία παρουσιάζει πολλά προβλήματα παρόμοια με αυτά της ελληνικής. Η Αυστρία μπορεί να μην έχει παραβιάσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες όπως η Ελλάδα, «ωστόσο ζει πάνω από τις δυνατότητές της και θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα εάν δεν αλλάξει σύντομα πορεία», αναφέρεται στο άρθρο με τίτλο «Τι μπορεί να μάθει η Αυστρία από την Ελλάδα». Το πρώτο πρόβλημα της Αυστρίας, σύμφωνα με τη FAZ, είναι η πολύ ασθενική ανάπτυξη που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια.

Μερικές από τις αιτίες για τη χαμηλή ανάπτυξη –το 2014 ήταν μόλις 0,4%– είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ανατολική Ευρώπη, η περιορισμένη εσωτερική ζήτηση και η πτώση των εξαγωγών. Κατά τη γερμανική εφημερίδα, η Αυστρία χάνει μερίδιο στις εξαγωγές εξαιτίας της αύξησης του κόστους εργασίας. Από το 2008 και μετά, το κόστος εργασίας έχει αυξηθεί περισσότερο από 20%. Το τρίτο μεγάλο πρόβλημα της Αυστρίας είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Ισως να είναι αυτές οι ομοιότητες μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας που ώθησαν τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν να υπερασπιστεί την Αθήνα, «ίσως να καταλαβαίνει ότι πλησιάζει η αντίδραση της Γερμανίας και ότι η Αυστρία δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη να συντηρήσει τον τρόπο ζωής που έχει», καταλήγει το άρθρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή