Εύσημα τρόικας για την πορεία της Κύπρου

Εύσημα τρόικας για την πορεία της Κύπρου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και η οικονομία ήδη ανακάμπτει, ωστόσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μπορούσαν να τορπιλίσουν την ανάκαμψη, είναι το μήνυμα της τρόικας από την Κύπρο. «Η δέσμευση των κυπριακών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα αρχίζει να αποδίδει καρπούς σε αρκετούς τομείς, με την ανάκαμψη της οικονομίας να έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2015», αναφέρεται σε κοινή δήλωση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την περασμένη Παρασκευή η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έλαβε δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ το 2013 ενώ λίγο νωρίτερα της είχε επιβληθεί «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων, κίνηση που διέλυσε την εμπιστοσύνη των καταθετών και δυσχέρανε την εξυπηρέτηση των δανείων.

«Υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι επιταχύνεται η αναδιάρθρωση του (ιδιωτικού) χρέους», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου της τρόικας, ενώ καλείται η Λευκωσία να εντείνει αυτή τη διαδικασία. «Η αντιμετώπιση του υπερβολικού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα παραμένει η νούμερο ένα προτεραιότητα», τονίζει η τρόικα. Περίπου το 50% των τραπεζικών δανείων στην Κύπρο δεν εξυπηρετείται κανονικά.

Η κυπριακή κυβέρνηση καλείται επίσης να εφαρμόσει πλήρως το νέο πτωχευτικό δίκαιο και τις νομικές διατάξεις περί κατάσχεσης ακινήτων. Παράλληλα, η τρόικα θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων και της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, ώστε να μην πάει χαμένη η πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά και να αποκατασταθεί η βιώσιμη ανάπτυξη.

Η τρόικα προβλέπει ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την κυπριακή οικονομία. Η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, όταν ΔΝΤ και Ευρωζώνη θα εγκρίνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή