Στα χαμηλά τετραμήνου ο «μαύρος χρυσός»

Στα χαμηλά τετραμήνου ο «μαύρος χρυσός»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχώρησε χθες η τιμή του πετρελαίου εξαιτίας αφενός της μεγάλης υποχώρησης των κινεζικών χρηματιστηρίων και αφετέρου της αύξησης της υπερπροσφοράς στις παγκόσμιες αγορές. Νωρίς χθες το βράδυ, η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρούσε κατά 1,2% στα 47,59 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα η τιμή του είχε υποχωρήσει μέχρι και τα 47,20, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση του πετρελαίου τύπου Brent, η τιμή του οποίου διαμορφωνόταν στα 53,67 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 1,7%. Νωρίτερα το Brent είχε υποχωρήσει μέχρι τα 53,33, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο.

«Ο συνδυασμός της μεγάλης πτώσης των κινεζικών αγορών και της συνεχιζόμενης υπερπροσφοράς πετρελαίου πιέζει προς τα κάτω τις τιμές», εξηγεί στο Reuters ο κ. Καρλ Λάρι, διευθυντής τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Frost & Sullivan. Η συνεχιζόμενη πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και του μεγαλύτερου καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως. Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας αφορά την υπερπροσφορά πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Το νέο στοιχείο προέρχεται από τις ΗΠΑ όπου αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου με την προσθήκη 21 νέων πετρελαιοπηγών, των περισσότερων σε διάστημα ενός έτους. Στην ήδη κορεσμένη από πέρυσι αγορά πετρελαίου προστίθεται και η παραγωγή του Ιράν μετά τη σύναψη της συμφωνίας για τα πυρηνικά με τη Δύση. Η ιρανική παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 3 εκατ. βαρέλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή