Τα ιρανικά ομόλογα μπαίνουν στο στόχαστρο των hedge funds

Τα ιρανικά ομόλογα μπαίνουν στο στόχαστρο των hedge funds

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στελέχη των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων υψηλού κινδύνου, των γνωστών hedge funds, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Ιράν και αναμένουν την άρση του περίπλοκου πλέγματος κυρώσεων ύστερα από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης. Οι επενδυτές εκτιμούν πως το Ιράν θα χρειαστεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με την έκδοση ομολόγων, ώστε να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο και άλλους τομείς της οικονομίας μετά την απομόνωση της χώρας. Προκειμένου να αξιοποιήσουν το ενδιαφέρον πετρελαϊκών όπως η BP και η Royal Dutch Shell, η ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να βελτιώσει τις υποδομές της χώρας, η οποία είναι η τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη με τα υψηλότερα αποθέματα αργού πετρελαίου.

Τριάντα έξι χρόνια μετά την ιρανική επανάσταση, το Ιράν έχει δανειστεί δύο φορές από τις διεθνείς αγορές μέσα από την έκδοση ομολόγων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν αποπληρωθεί εδώ και μια δεκαετία. Και παρά τους υψηλούς τόνους που καθόρισαν τις διπλωματικές σχέσεις του Ιράν με τη Δύση στο παρελθόν, το πιστωτικό προφίλ της χώρας είναι αψεγάδιαστο.

Το συνολικό χρέος της χώρας περιορίζονταν στο 11,4% του ΑΕΠ το 2014 ή 45 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της CIA. Το εξωτερικό χρέος της ανέρχεται 6,5 δισ. δολ. και είναι από διμερή δάνεια με ασιατικές χώρες, δηλώνει η Ντίνα Ενάμπ, αναλύτρια της Capital Intelligence. Η ίδια τονίζει πως η χώρα ουδέποτε έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις σε καμία εμπορική συναλλαγή.

«Δημοσιονομικά, το Ιράν είναι μια πολύ συνεπής και σταθερή χώρα. Προς το παρόν, δεν υπάρχει εξωτερικό χρέος», προσθέτει ο Αμίρ Ζάντα, διευθυντικό στέλεχος στην Exxotik Ltd που ειδικεύεται σε αναδυόμενες αγορές με χαμηλή ρευστότητα και περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές. Εικάζει, παράλληλα, πως η κυβέρνηση πιθανόν να προτρέξει για να δανειστεί με επιτόκιο χαμηλότερο του 10%. H ζήτηση για ομόλογα αναδυόμενων αγορών αναμένεται να μειωθεί αισθητά όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχωρήσει σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων για πρώτη φορά έπειτα από, σχεδόν, μια δεκαετία. Η Τζάνετ Γέλεν, επικεφαλής της Fed, αναμένεται να ανακοινώσει κάτι τέτοιο μέχρι τα τέλη του 2015, εάν όχι τον Σεπτέμβριο. «Υπάρχει επενδυτική διάθεση για ιρανικά ομόλογα», σχολιάζει ο Χανς Χιουμς, ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Greylock Capital Management, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στον κλάδο των hedge funds. Σε πρόσφατη επίσκεψη στο Ιράν διαπίστωσε, επίσης, ότι θα ήταν πρόθυμος σε μια χώρα που παρουσιάζει σημάδια εκσυγχρονισμένης οικονομίας, με μορφωμένο πληθυσμό και χαμηλά ποσοστά αστέγων. Θα χρειαστεί, όμως, να παρέλθει ένα δωδεκάμηνο προτού καθαρίσει το τοπίο στην οικονομία. Η άρση των κυρώσεων της Δύσης θα αρχίσει σταδιακά, μόλις η Διεθνής Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας επισκεφθεί το Ιράν για να επιβεβαιώσει εάν η Τεχεράνη έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος και εάν στο παρελθόν επιδίωξε να εφοδιαστεί πυρηνικά όπλα. Οι επιθεωρήσεις αυτές από την προαναφερόμενη αρμόδια αρχή του ΟΗΕ αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Περιθώρια ανάπτυξης, πάντως, υπάρχουν. Το ΑΕΠ της χώρας είναι κατά 15% με 20% μικρότερο με τις κυρώσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή από το 2010. Η σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος κατά τη διάρκεια του 2014 οδήγησε σε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3% ύστερα από μια διετία συρρίκνωσης. Επιπροσθέτως, η κεντρική τράπεζα στοχεύει στη μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφια στοιχεία από το 16,2%, που είχε παρουσιαστεί τον Μάιο του 2015. Η Renaissance Capital, μια επενδυτική τράπεζα με έδρα το Λονδίνο, περιγράφει το Ιράν ως την πιο σημαντική οικονομία που παραμένει απομονωμένη από θεσμικούς επενδυτές και προβλέπει αύξηση των επιτοκίων στο 3% στην πραγματική οικονομία. Δεδομένων των θετικών προοπτικών που προδιαγράφονται για την ιρανική οικονομία, η Amin Investment Bank ήδη εξετάζει την αναβίωση επενδυτικών σχεδίων που είχαν παγώσει την περίοδο των κυρώσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή