Στο 50% οι πιθανότητες αύξησης επιτοκίων από τη FED τον Σεπτέμβριο

Στο 50% οι πιθανότητες αύξησης επιτοκίων από τη FED τον Σεπτέμβριο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν κανείς δεν περιμένει ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα προχωρήσει αύριο στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από το 2006, ωστόσο πολλοί περιμένουν ότι θα μπορούσε να στείλει σαφές μήνυμα εν όψει του Σεπτεμβρίου.

Το μήνυμα που περιμένουν οι αγορές θα μπορούσε να περιέχεται στην ανακοίνωση Τύπου που θα εκδοθεί την Τετάρτη μετά τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής που αποφασίζει για τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού (FOMC). Ειδικότερα, αλλάζοντας την εκτίμησή τους για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας και τις απειλές που αντιμετωπίζει, η πρόεδρος της Fed κ. Τζάνετ Γέλεν και οι υπόλοιποι Αμερικάνοι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να αφήσουν να εννοηθεί ότι πλησιάζει ακόμη περισσότερο η πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Η πρώτη πιθανή ημερομηνία είναι η 16η-17η Σεπτεμβρίου, δηλαδή στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής που αποφασίζει για τα επιτόκια. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg εκτιμούν ότι ανέρχονται σε 50% οι πιθανότητες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού τον Σεπτέμβριο. «Ακόμη και πολύ μικρές αλλαγές στη διατύπωση (της ανακοίνωσης Τύπου) θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένδειξη ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τον Σεπτέμβριο», σχολιάζει στο Bloomberg ο κ. Τζόναθαν Ράιτ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και πρώην οικονομολόγος της Fed. H αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας μεταξύ 0% και 0,25% από τον Δεκέμβριο του 2008. Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε συνδυασμό με την πολιτική μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων δανείων συνολικού ύψους άνω των τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων επέτρεψαν στην αμερικανική οικονομία να ανακάμψει πολύ ταχύτερα και με πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές οικονομίες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η κ. Γέλεν έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα εξαρτηθεί από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και ειδικότερα από την πορεία της απασχόλησης, τον πληθωρισμό και τον ρυθμό αύξησης των ημερομισθίων. Παράλληλα, καταθέτοντας την περασμένη εβδομάδα στο Κογκρέσο, η κ. Γέλεν τόνισε ότι δεν έχει τόση σημασία η ημερομηνία της πρώτης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού όσο ο ρυθμός αύξησής τους. Διαβεβαίωσε τους Αμερικάνους βουλευτές και γερουσιαστές ότι θα αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια, ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή