Ανοδικά αλλά με αμφίβολη διάρκεια το πετρέλαιο

Ανοδικά αλλά με αμφίβολη διάρκεια το πετρέλαιο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαμψε χθες η τιμή του πετρελαίου μετά τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις με απώλειες. Ωστόσο η ανάκαμψη ήταν μικρή και η διάρκειά της αμφίβολη, ενώ σημειώθηκε αφότου τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent είχαν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο και Φεβρουάριο αντίστοιχα.

Η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχυόταν νωρίς χθες το βράδυ κατά 0,2% στα 53,57 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει στα 52,28 δολάρια το βαρέλι εξαιτίας της ανησυχίας για την κατακρήμνιση των κινεζικών χρηματιστηρίων και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 1,5% νωρίς χθες το βράδυ, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα στα 47,68 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο. Ο βασικός λόγος για την ανάκαμψη είναι η προσδοκία ότι έχουν περιοριστεί τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου. Τόσο η τιμή του αμερικανικού αργού όσο και του Brent έχει υποχωρήσει κατά 20% σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο του έτους. Η τιμή του αμερικανικού αργού είχε φτάσει τα 62 δολάρια μόλις πριν από τρεις μήνες. Μάλιστα, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η αγορά μπορεί να χάσει ακόμη 15 δολάρια το βαρέλι εξαιτίας του συνδυασμού υπερπροσφοράς και αδύναμων θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για χρυσό υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου. Η πτώση της ζήτησης οφείλεται στη στροφή πολλών Κινέζων μικροεπενδυτών στα χρηματιστήρια. Οι επενδύσεις λιανικής σε χρυσό από την Κίνα μειώθηκαν κατά 25% και η ζήτηση χρυσού για κοσμήματα υποχώρησε κατά 23%. Την περασμένη εβδομάδα, η τιμή του χρυσού είχε υποχωρήσει στα 1.077 δολάρια η ουγγιά, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πεντέμισι ετών. Χθες ενισχυόταν κατά 0,10%, στα 1.095,07 δολάρια η ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή