Να επιτρέπεται η έξοδος από το ευρώ προτείνουν οι «Σοφοί» της Γερμανίας

Να επιτρέπεται η έξοδος από το ευρώ προτείνουν οι «Σοφοί» της Γερμανίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της δημιουργίας ενός «μηχανισμού χρεοκοπίας» για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις, τάσσεται το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη θα πρέπει να επιτρέπεται ως ύστατη επιλογή.

Σε έκθεσή τους υπό τον τίτλο «Συνέπειες της ελληνικής κρίσης για έναν σταθερότερο ευρωχώρο», η οποία υπεβλήθη στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, οι αποκαλούμενοι πέντε «Σοφοί» της γερμανικής οικονομίας υποστηρίζουν ότι η ελληνική κρίση ανέδειξε την κατεπείγουσα ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η Ευρωζώνη να καταστεί σταθερότερη.

Μεταξύ των μέτρων που εισηγούνται, είναι η εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης, αλλά και η συμπλήρωση της εργαλειοθήκης της Ευρωζώνης με έναν μηχανισμό ο οποίος θα επιτρέπει τη συντεταγμένη χρεοκοπία κράτους-μέλους. Αυτή η πρόνοια θα καθιστούσε, σύμφωνα με τους διακεκριμένους Γερμανούς οικονομολόγους, αξιόπιστο τον όρο «no bail-out».

«Προκειμένου να ενισχύσουμε τη συνοχή της νομισματικής ένωσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι ψηφοφόροι στις χώρες των πιστωτών δεν είναι διατεθειμένοι να χρηματοδοτούν μονίμως τις χώρες των οφειλετών», δηλώνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Κριστόφ Σμιτ, στην εισήγησή του και επισημαίνει ότι ένας τέτοιος μηχανισμός, από τη μία πλευρά, θα υποχρέωνε τους πιστωτές να αναλάβουν τις απώλειες εάν ένα κράτος χρεοκοπούσε, ενώ, από την άλλη, θα προκαλούσε λεπτομερέστερη εκτίμηση των κρατικών κινδύνων εκ μέρους των πιστωτών.

Οι «Σοφοί» εκτιμούν, πάντως, ότι η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη θα πρέπει να παραμένει πιθανή, αλλά μόνον ως «ύστατη επιλογή», καθώς, όπως αναφέρεται στην Εκθεση, «ένα μονίμως μη συνεργάσιμο κράτος-μέλος δεν θα πρέπει να απειλεί την ύπαρξη του ευρώ».

Στην ίδια έκθεση, οι Γερμανοί οικονομολόγοι εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την εφαρμογή πολιτικών όπως η δημιουργία υπουργείου Οικονομικών για την Ευρωζώνη, ευρωπαϊκού σχεδίου ασφάλισης για την ανεργία ή οικονομικής διακυβέρνησης.

«Το να είναι η Ευρωζώνη συλλογικά υπεύθυνη για πιθανά κόστη, χωρίς όμως τα κράτη-μέλη να παραχωρήσουν μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους για τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, με το πέρασμα του χρόνου θα καθιστούσε τη νομισματική ένωση πιο ασταθή», γράφουν οι Γερμανοί «Σοφοί», απαντώντας έτσι και σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που ήθελε τη γερμανική κυβέρνηση έτοιμη να συζητήσει για έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, με δικό του προϋπολογισμό και με την εξουσία να επιβάλλει αύξηση των φόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή