Ρωσία: αγορά εταιρικών ομολόγων… με το ζόρι

Ρωσία: αγορά εταιρικών ομολόγων… με το ζόρι

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με τις χρηματοοικονομικές κυρώσεις της Δύσης σε βάρος ρωσικών εταιρειών, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ασκεί πιέσεις στα συνταξιοδοτικά ταμεία να αγοράσουν εταιρικά ομόλογα, είτε το επιθυμούν είτε όχι. Αρκετά από αυτά, ωστόσο, αρνούνται. Προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό που δημιουργείται λόγω των κυρώσεων, η κυβέρνηση ωθεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε αυτά, μειώνοντας τα κεφάλαια που μπορούν να διατηρούν στις τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, τα διευθυντικά στελέχη των συνταξιοδοτικών ταμείων συσσωρεύουν τα κεφάλαιά τους σε τραπεζικές καταθέσεις διότι θεωρούν ότι τα εταιρικά ομόλογα είναι αρκετά ριψοκίνδυνες επενδύσεις για τους συνταξιούχους.

«Είμαστε βέβαιοι ότι το κράτος θα προχωρούσε στη διάσωση των τραπεζών σε μια έκτακτη περίπτωση, αλλά δεν θα καταφέρει να μας προστατεύσει επαρκώς εάν θα είναι αντιμέτωπο με τη χρεοκοπία εταιρειών και επιδεινωθεί η κατάσταση της οικονομίας», δηλώνει η Νατάλια Κουγιόκοβα, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 1,3 δισ. δολ. ή 1,17 δισ. ευρώ, ως αντιπρόεδρος της ΟΑΟ Electroenergitiki στη Μόσχα. Ο μεγαλύτερος όγκος στα εταιρικά ομόλογα που εκδόθηκαν Μάιο και Ιούνιο, συνολικής αξίας 323 δισ. ρουβλίων ή 4,87 δισ. ευρώ, βαθμολογούνται στην κατώτατη κατηγορία των «σκουπιδιών», δηλαδή κατατάσσονται σε αρκετά χαμηλότερη κλίμακα από την κατώτερη βαθμολογία του ΒΒ- που απαιτείται από τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Περίπου το ήμισυ αυτών των ομολόγων έχει εκδοθεί από τράπεζες, όπως επισημαίνει ο Ντένις Ποριβάι, αναλυτής της AO Raiffeisenbank στη Μόσχα. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας αναφέρεται πως θα διερευνηθεί πόσα κεφάλαια των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων επενδύθηκαν σε εταιρικά ομόλογα.

Αυτή η διστακτικότητα από τους διαχειριστές των συνταξιοδοτικών ταμείων αντανακλά μια ευρύτερη επιφυλακτικότητα για επενδύσεις σε ρωσικές εταιρείες, ακόμη και γι’ αυτές που δεν επηρεάζονται από τις χρηματοοικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Οι ρωσικές εταιρείες δεν είναι μόνο αντιμέτωπες με το γεγονός ότι δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές της Δύσης. Αυτές που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό κλάδο έχουν υποστεί πλήγμα από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, όπως είναι ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom. Η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση καθώς είναι εξαρτώμενη από τις εξαγωγές πετρελαίου, η αξία των οποίων έχει υποχωρήσει πάνω από 50% από το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Τα εταιρικά ομόλογα δέχονται μεγάλες πιέσεις, με τις αποδόσεις τους να έχουν αυξηθεί έως και 9% λόγω της κατάρρευσης του ρωσικού νομίσματος. Οι χρηματοοικονομικές κυρώσεις της Δύσης σημαίνει πως οι ρωσικές εταιρείες θα πρέπει να βρουν διαφορετικούς τρόπους για την αναχρηματοδότηση ομολόγων συνολικής αξίας 86 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή