Πλουσιότεροι κατά 140 δισ. ευρώ οι Γερμανοί σε ένα τρίμηνο

Πλουσιότεροι κατά 140 δισ. ευρώ οι Γερμανοί σε ένα τρίμηνο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα γερμανικά νοικοκυριά έγιναν πιο πλούσια από ποτέ στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα. Παρόλο που τα επιτόκια δανεισμού είναι εξαιρετικά χαμηλά αυτή την περίοδο, οι Γερμανοί δεν μπήκαν στον πειρασμό να αυξήσουν τον δανεισμό τους.

Τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία των γερμανικών νοικοκυριών «αυξήθηκαν εξαιρετικά απότομα» κατά σχεδόν 140 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015, αναφέρεται στην έκθεση της Bundesbank. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 2,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των γερμανικών νοικοκυριών ανήλθε στα 5,212 τρισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Περιουσιακά στοιχεία, όπως μετρητά, μετοχές, ασφαλιστήρια συμβόλαια και τραπεζικές καταθέσεις, αυξήθηκαν κατά σχεδόν 53 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα η αξία των μεριδίων που κατέχουν τα γερμανικά νοικοκυριά σε αμοιβαία κεφάλαια αυξήθηκε κατά 87 δισ. ευρώ. Στην αξία των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι Γερμανοί πολίτες (δεν περιλαμβάνονται και τα περιουσιακά στοιχεία των γερμανικών εταιρειών) δεν υπολογίζονται τα ακίνητα και τα έργα τέχνης. Η σημαντική αύξηση του πλούτου των νοικοκυριών αποδίδεται από την κεντρική τράπεζα στην ύπαρξη ισχυρής αγοράς εργασίας, δηλαδή απασχόλησης, και στην αύξηση των εισοδημάτων. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την υιοθέτηση προγράμματος μαζικών αγορών κρατικών ομολόγων, τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων, κίνηση που προκάλεσε την άνοδο σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και των τιμών όλων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης (πλην των ελληνικών).

Παρά την αύξηση του καθαρού πλούτου τους, οι Γερμανοί συνεχίζουν να μη δανείζονται παρά την υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού το τελευταίο διάστημα. Ο συνολικός δανεισμός των γερμανικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά μόλις 0,2% ή κατά 4 δισ. ευρώ στα 1,588 τρισ. ευρώ στα τέλη του πρώτου τριμήνου. Η πλειονότητα των νέων δανείων αφορούσε την αγορά κατοικίας. Η μεγάλη αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων σε συνδυασμό με την πολύ μικρή αύξηση των δανείων οδήγησε στη «σημαντική αύξηση» του καθαρού πλούτου κατά 3,9% ή κατά 137 δισ. ευρώ στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Η αναλογία του χρέους, ή το σύνολο των υποχρεώσεων ως ποσοστό του ονομαστικού ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, μειώθηκε κατά 0,3% στο 54,3%. Βέβαια η αύξηση του πλούτου των νοικοκυριών δεν σημαίνει απαραίτητα και μείωση της φτώχειας. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε πέρυσι το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, η διανομή του πλούτου στη Γερμανία είναι η πλέον άνιση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή