Οχι άλλο ξέπλυμα χρήματος στο Λονδίνο

Οχι άλλο ξέπλυμα χρήματος στο Λονδίνο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή προειδοποίηση έστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε απατεώνες και διεφθαρμένους αξιωματούχους άλλων χωρών που έχουν εκμεταλλευτεί την αγορά πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αυτό το φθινόπωρο, το κτηματολόγιο στη Βρετανία θα δώσει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία αγοραπωλησιών κατοικιών που έχουν πραγματοποιηθεί από υπεράκτιες εταιρείες στο Λονδίνο, όπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Telegraph. Η Βρετανία, μια χώρα που έχει χαρακτηριστεί ιδανική για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πρέπει να «τακτοποιήσει την κατάσταση αυτή», δήλωσε ο κ. Κάμερον, τονίζοντας πως δεν θα ανεχθεί άλλο το μαύρο χρήμα, σε ομιλία που εξεφώνησε ενώπιον φοιτητών στη Σιγκαπούρη.

«Υπεράκτιες εταιρείες έχουν επενδύσει περίπου 122 δισ. στερλίνες (172,18 δισ. ευρώ) σε πολυτελείς κατοικίες της Αγγλίας και της Ουαλλίας, δηλαδή αυτά τα ακίνητα έχουν αγοραστεί από εταιρείες-βιτρίνες με μετρητά αμφιβόλου προελεύσεως», δήλωσε ο κ. Κάμερον.

Η αγορά πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών που αναζητούν καταφύγιο λόγω της αβεβαιότητας που πυροδοτήθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση και επανέρχεται λόγω της αβέβαιης προοπτικής ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία για διάφορους λόγους.

Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί πόλο έλξης για εκείνους που επιθυμούν να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα από παράνομες δραστηριότητες ή για σκοπούς φοροδιαφυγής, οδηγώντας τις τιμές στα ύψη.

Ηδη, οι αστυνομικές αρχές του Λονδίνου έχουν διερευνήσει μια λίστα με ύποπτες αγορές ακινήτων ύψους άνω των 180 εκατ. στερλινών για να εξακριβώσουν εάν αγοράστηκαν με παράνομα κεφάλαια.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του πρώην κυβερνήτη πολιτείας της Νιγηρίας, Τζέιμς Αϊμπορι, που συνδέονταν με μια αυτοκρατορία ακινήτων στο Βόρειο Λονδίνο και είχε καταδικαστεί για απάτη. O Ντόναλντ Τουν, επικεφαλής του τμήματος οικονομικού εγκλήματος στη βρετανική εγκληματολογική υπηρεσία, δήλωσε πρόσφατα πως έχουν αυξηθεί αρκετά τα φορολογικά έσοδα από την ακίνητη περιουσία που προέρχονται από εταιρείες, καταπιστεύματα και επενδυτικά κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή