Μαζικές απολύσεις στις πετρελαϊκές των ΗΠΑ λόγω φθηνού πετρελαίου

Μαζικές απολύσεις στις πετρελαϊκές των ΗΠΑ λόγω φθηνού πετρελαίου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες περικοπές θέσεων εργασίας προχωρούν οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό κλάδο, καθώς οι τιμές μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές έχουν υποχωρήσει πάνω από 20% τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Οπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, o ενεργειακός και βιομηχανικός όμιλος Halliburton και η εταιρεία εκμετάλλευσης πετρελαιοπηγών Baker Hughes αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα πως θα προχωρήσουν από κοινού στην περικοπή 27.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της μεταξύ τους συγχώνευσης. Οι απολύσεις είναι διπλάσιες από αυτές που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο από τις δύο εταιρείες.

Από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τον Απρίλιο του 2015, οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο πετρελαϊκό κλάδο ανακοίνωσαν την περικοπή 51.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της Challenger, Gray and Christmas που δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN. Οι περισσότερες απολύσεις, δηλαδή οι 47.610 από τις 51.000, δρομολογήθηκαν μέσα στο 2015. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι τον Απρίλιο, η αύξηση των απολύσεων ακολουθούσε την υποχώρηση της τιμής του αργού από τα 107 δολάρια το βαρέλι κατά τα τέλη Ιουνίου του 2014 στα 50 δολάρια. Από τον Απρίλιο είχε εκτιμηθεί πως θα μειώνονταν σταδιακά οι απολύσεις μαζί με τη σταθεροποίηση των τιμών του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, ωστόσο, οι τιμές του αργού αλλά και του Μπρεντ στο Λονδίνο έχουν παρουσιάσει πτώση 20%, καθώς αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς λόγω της συμφωνίας Τεχεράνης και Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Συν τοις άλλοις, οι αγορές διανύουν μια νέα περίοδο αβεβαιότητας εξαιτίας της μεγάλης μεταβλητότητας στα κινεζικά χρηματιστήρια, με την τιμή του αργού πετρελαίου να υποχωρεί χθες στο χαμηλό εξαμήνου, φθάνοντας τα 47,06 δολάρια το βαρέλι.

Οπότε δεν υλοποιήθηκε η προσδοκώμενη ανάκαμψη των τιμών μαύρου χρυσού μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015. Κατά συνέπεια, οι πετρελαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να είναι συντηρητικές στις κινήσεις τους. Η βρετανική εφημερίδα Financial Times αποκάλυψε πως οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου σε όλον τον κόσμο έχουν παγώσει νέα επενδυτικά προγράμματα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων ή 180,9 δισ. ευρώ.

Οικονομικοί αναλυτές και διεθνείς οργανισμοί επιβεβαιώνουν ότι η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών πετρελαίου είναι αποτέλεσμα της αύξησης της προσφοράς, με την αναμενόμενη επάνοδο του Ιράν στις διεθνείς αγορές ενέργειας, την απότομη αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και την επέκταση της παραγωγής εντός ΟΠΕΚ, δηλαδή σε χώρες όπως το Ιράκ, η Λιβύη και η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 96,39 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2015, αντί της παγκόσμιας ζήτησης που παρέμεινε στα 93,13 εκατ. βαρέλια. Προβλέπει δε ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν ακόμη πιο πολύ μέχρι τα τέλη του έτους, επειδή η προσφορά θα συνεχίσει να υπερισχύει της ζήτησης που θα παραμείνει αδύναμη και μέσα στο 2016.

Αναμένεται, κατά συνέπεια, να υπάρξουν πρόσθετες περικοπές θέσεων εργασίας στον πετρελαϊκό κλάδο των ΗΠΑ, μαζί με την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Μέχρι τα τέλη του 2014, το προσωπικό της Halliburton ανερχόταν σε 80.000 άτομα. Tον Νοέμβριο του 2014, η Halliburton κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Baker Hughes έναντι 34,6 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Πρόκειται για τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε πετρελαιοπηγές, αντίστοιχα. Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού των ΗΠΑ. Στις αρχές της εβδομάδας, οι τιμές των μετοχών τους υποχώρησαν, αφού το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε ότι οι αρχές είναι επιφυλακτικές ως προς την έγκριση της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή