Ερευνα για τη θεαματική πτώση στην Κίνα

Ερευνα για τη θεαματική πτώση στην Κίνα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη θεαματική πτώση της Δευτέρας, οι κινεζικές αγορές σημείωσαν και χθες υποχώρηση αν και σαφώς ηπιότερη όσων έχουν προηγηθεί. Οι γενικοί δείκτες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σεντζέν στηρίχθηκαν από μαζικές αγορές μετοχών τραπεζών, που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οφείλονται σε παρεμβάσεις κρατικά ελεγχόμενων φορέων. Κι ενώ φαίνεται πως επικρατεί απογοήτευση μεταξύ επενδυτών που προεξοφλούσαν νέες παρεμβάσεις του Πεκίνου, αλλά διαψεύσθηκαν, η κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε χθες ότι διεξάγει έρευνες σε ενδεχομένως «κακόπιστες» μαζικές πωλήσεις μετοχών σε πολύ χαμηλές τιμές και έχει ήδη θεσπίσει σώμα επιθεωρητών. Την ίδια στιγμή, πάντως, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι κινεζικές μετοχές παραμένουν σε επίπεδα κατά τουλάχιστον 60% πάνω από τα περσινά και έχουν τη δυναμική να σημειώσουν μεγαλύτερη πτώση.

Καταγράφοντας μια ακόμη συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας υποχώρησε μέχρι και περισσότερο από 5%, ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έκλεισε χθες με απώλειες 1,7% που, πάντως, ήταν περιορισμένες σε σύγκριση με τη «βουτιά» του 8,5% της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης. Στη διάρκεια της ημέρας πλησίασε, πάντως, το ναδίρ των 3.507 μονάδων στις οποίες είχε υποχωρήσει στις 8 Ιουλίου, όταν το Πεκίνο ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη της αγοράς. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης της αγοράς της Σεντζέν έκλεισε με απώλειες 2,3% με τον δείκτη ChinNext, πλησιέστερο ανάλογο του Nasdaq, να κλείνει με πτώση 3,8%. Ωρες νωρίτερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είχε ανακοινώσει πως θα διατηρήσει σταθερή τη νομισματική της πολιτική, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διέψευσε τη φημολογία πως είχε θεσπίσει ειδικό ταμείο σταθερότητας που θα αγόραζε μετοχές, αλλά δεσμεύθηκε να «συνεχίσει την προσπάθεια σταθεροποίησης της αγοράς και του αισθήματος των επενδυτών».

Κι ενώ ανεξάρτητοι παρατηρητές εκτιμούν πως το Πεκίνο φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο εφόσον δεν επιτυγχάνει τον στόχο του παρά την ομοβροντία μέτρων, παράγοντες των αγορών προβλέπουν περαιτέρω πτώση και τονίζουν πως στα κινεζικά χρηματιστήρια είχαν δημιουργηθεί «φούσκες» που δεν έχουν ακόμη ξεφουσκώσει τελείως. Ανάμεσά τους ο Τομ ντε Μαρκ, ιδρυτής της DeMark Analytics στην Αριζόνα, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg προέβλεψε περαιτέρω πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων κατά 14% τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Ο εν λόγω αναλυτής, που σημειωτέον επινοεί επί 40 χρόνια δείκτες με τους οποίους εντοπίζει τα σημεία καμπής των αγορών, παρατηρεί αναλογίες ανάμεσα στην άνοδο και την πτώση των κινεζικών αγορών με εκείνη του Dow Jones όπως διαμορφώθηκε το διάστημα 1928-1931 και οδήγησε στο Κραχ του 1929. Οπως υπογραμμίζει, τότε ο Dow Jones κάλπαζε επί πέντε συναπτά έτη και είχε καταγράψει κέρδη 200% τον Σεπτέμβριο του 1929 προτού καταρρεύσει κατά 50% μέσα σε τρεις μήνες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα κινεζικά χρηματιστήρια, στα οποία οι τιμές των μετοχών είχαν σημειώσει άνοδο τουλάχιστον 150% στους 12 μήνες μέχρι τα τέλη Ιουνίου οπότε άρχισε η ελεύθερη πτώση τους.

Αλλοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ήταν αναμενόμενη η επώδυνη ανατροπή στα κινεζικά χρηματιστήρια, καθώς αυτά βρίσκονται υπό τον αυστηρό έλεγχο του Πεκίνου επί τρεις δεκαετίες και χειραγωγούνται με σκοπό τη συνεχή στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Οπως τονίζει ο Τζον Φόλεϊ σε επιφυλλίδα του στο Reuters, πολλά μπορεί να κάνει ακόμη το Πεκίνο προκειμένου να ανακόψει την πτώση των χρηματιστηρίων, αλλά η αποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων σύντομα θα εξανεμισθεί. Κι αυτό γιατί το Πεκίνο «έχει αποκλείσει την πλέον συνετή δράση, την επιβολή αυστηρότερων κανόνων στις συναλλαγές και την υπερβολική μόχλευση ώστε να αποθερμάνει ένα ανερχόμενο χρηματιστήριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή