Κούρεμα αρμοδιοτήτων της Κομισιόν θέλει ο Β. Σόιμπλε

Κούρεμα αρμοδιοτήτων της Κομισιόν θέλει ο Β. Σόιμπλε

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση με την οποία επιθυμεί να αφαιρέσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεμελιώδεις αρμοδιότητες, όπως η ορθή εφαρμογή των ευρωπαϊκών Συνθηκών και της αντιμονοπωλιακής πολιτικής, κατέθεσε στο Eurogroup προ δύο εβδομάδων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε φαίνεται να υποστήριξε ότι η Κομισιόν αναλαμβάνει περισσότερο πολιτικό ρόλο και γι’ αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να επιτελεί τα καθήκοντα που της παραχωρήθηκαν αρχικά. Αντιθέτως, αυτά τα θεμελιώδη καθήκοντα θα πρέπει να ανατεθούν σε επιτροπή τεχνοκρατών.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που αποκάλυψε χθες την είδηση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι η Κομισιόν και ειδικά ο νέος πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ υπερέβη τις αρμοδιότητές του κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης προσπαθώντας να μεσολαβήσει μεταξύ των κρατών. Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα να διαπραγματεύεται νέα δάνεια για την Ελλάδα και ότι αυτός ο ρόλος ανήκει αποκλειστικά στο Eurogroup. Στην πραγματικότητα αυτό που φαίνεται να ενόχλησε τον κ. Σόιμπλε ήταν η προσπάθεια της Επιτροπής να διαδραματίσει τον ρόλο του ειλικρινούς διαπραγματευτή μεταξύ των κρατών-μελών, ρόλο τον οποίον επιτελούσε θεσμικά επί δεκαετίες με σκοπό να προάγει το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε χθες μέσω ανακοίνωσης Τύπου ότι ο κ. Σόιμπλε πράγματι έθιξε το ζήτημα της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργανισμών κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Eurogroup στις 14 Ιουλίου. Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι είναι ανάγκη να σταλεί «σαφές μήνυμα σχετικά με τη σταθερότητα και την ενότητα της Ευρωζώνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου. «Προτεραιότητα είναι η εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, όπως η Οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών, η οποία καθορίζει ποιος πρέπει να είναι ο χειρισμός των χρεοκοπημένων τραπεζών.

Στη διάρκεια της σύντομης συζήτησης στο Eurogroup ο κ. Σόιμπλε τόνισε την ανάγκη για καλύτερη επιτήρηση των ελληνικών τραπεζών και για διασφάλιση της ανεξαρτησίας του νέου μηχανισμού επιτήρησης των τραπεζών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Υπενθυμίζεται ότι αρκετές φορές τις περασμένες εβδομάδες ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν επιτέθηκε κατά της ΕΚΤ για το γεγονός ότι εξακολούθησε να ενισχύει με ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες. Σε συνέντευξή της στην «Κ» στις αρχές Ιουνίου η επικεφαλής του νέου μηχανισμού εποπτείας των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης (SSM), Κριστιάν Νουί, είχε δηλώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε χθες να σχολιάσει την πρόταση του κ. Σόιμπλε λέγοντας ότι δεν έχει λάβει κάποια επίσημη πρόταση από το Βερολίνο. Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα υπερασπίστηκε το πιο πολιτικό στυλ της Κομισιόν υπό τον κ. Γιουνκέρ λέγοντας ότι δικαιολογείται μετά τις ευρωεκλογές του 2014. «Μια πολιτική Κομισιόν δεν σημαίνει ότι δεν είναι αμερόληπτη», είπε η κ. Αντρέεβα. Εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επιχείρησε να παρουσιάσει την πρόταση όχι ως προσπάθεια αποδυνάμωσης της Κομισιόν, αλλά ως πρόταση για αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ του πολιτικού ρόλου της Επιτροπής και των θεσμικών της εξουσιών, όπως είναι η τήρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών και η επιτήρηση της ενιαίας αγοράς.

Στην πραγματικότητα αυτό που φαίνεται να ενοχλεί το Βερολίνο είναι ο πιο ενεργός ρόλος που έχει αναλάβει η Επιτροπή υπό τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ρόλος που θυμίζει περισσότερο τον ρόλο που διαδραμάτιζε η Κομισιόν υπό τον πρώην πρόεδρο Ζακ Ντελόρ. Εκτός όλων των προηγούμενων, στο Eurogroup της 14ης Ιουλίου ο κ. Σόιμπλε αμφισβήτησε κατά πόσο είναι ικανή η Κομισιόν να ασκήσει ουδέτερα τις αρμοδιότητές της ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών Συνθηκών και ειδικότερα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αρκετές φορές στο παρελθόν η Γερμανία έχει κατηγορήσει την Κομισιόν ότι είναι υπερβολικά ανεκτική απέναντι σε χώρες που υπερβαίνουν το όριο δημοσιονομικού ελλείμματος 3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τη FAZ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ προσφέρθηκε να καταστήσει την πρόταση Σόιμπλε για αφαίρεση θεμελιωδών εξουσιών της Κομισιόν ως βασικό θέμα της ολλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή