Το φθηνό πετρέλαιο ενισχύει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Το φθηνό πετρέλαιο ενισχύει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνεται η ανάκαμψη της Ευρωζώνης χάρη στο φθηνό πετρέλαιο αλλά και στην άκρως αναπτυξιακή νομισματική πολιτική, ενώ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ο δανεισμός των επιχειρήσεων, που αποτελεί και καίριο δείκτη για την ευρωστία μιας οικονομίας. Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει στη μηνιαία έκθεσή της η ΕΚΤ ενώ σε ό,τι αφορά τον χαμηλό πληθωρισμό, που εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στην Ευρωζώνη έξι μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος αγορών ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα, η τράπεζα δηλώνει βέβαιη πως οι πολιτικές της αποδίδουν και οι τιμές θα αρχίσουν να αυξάνονται προς τα τέλη του έτους. Ευελπιστεί μάλιστα σε περαιτέρω άνοδό τους τόσο το επόμενο έτος όσο και το 2017.

Σημειωτέον ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 0,2% τον Ιούνιο και οι οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν πως θα παραμείνει στάσιμος στα ίδια αυτά χαμηλά επίπεδα τον Ιούλιο. Στο μεταξύ, πάντως, η τράπεζα προβλέπει αύξηση της εξωτερικής ζήτησης για τις εξαγωγές της Ευρωζώνης χάρη στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς της που θα προκύψει από τις χαμηλές τιμές των ευρωπαϊκών προϊόντων. Οπως τονίζει ο Νικ Κούνις, αναλυτής της ΑΒΝ Amro, η μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ καταδεικνύει σαφώς πως η τράπεζα θα διατηρήσει την επεκτατική της πολιτική με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και το συνεχές τύπωμα χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή