Ολική επαναφορά του «κέλτικου τίγρη»

Ολική επαναφορά του «κέλτικου τίγρη»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιρλανδία προβλέπεται να είναι η οικονομία της Ευρωζώνης με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του 2015. Το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας δεν ανακοίνωσε μόνο αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1,4% στο δεύτερο, σε σχέση με το πρώτο, τρίμηνο του 2015. Αναθεώρησε, επίσης, στο 5,2% τον ρυθμό ανάπτυξης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 από το 4,8% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στο διάστημα του 2014 σημαίνει πως η ιρλανδική οικονομία, με το ΑΕΠ της να φθάνει τα 189 δισ. ευρώ, είναι ισχυρότερη από το 2007, την εποχή που η χώρα αποκαλούνταν «κέλτικος τίγρης».

«Είναι σαφές πως η ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας θα είναι υψηλότερη από κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης επί δεύτερο συναπτό έτος», σχολιάζει ο Αλαν ΜακΚούαντ, επικεφαλής οικονομολόγος της Merrion Stockbrokers, στο πρακτορείο Reuters.Το δανειοδοτικό πρόγραμμα της Ιρλανδίας, η οποία δέχθηκε οικονομική βοήθεια 67,5 δισ. ευρώ από την τρόικα, έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013, δηλαδή μόλις προ 18 μηνών.

Φορολογικές συμφωνίες

Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal παρατηρεί πως η ισχυρή ανάκαμψη της Ιρλανδίας οφείλεται στο ότι πρόκειται για μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία παρά το μικρό μέγεθός της, λόγω και των φορολογικών συμφωνιών που έχει συνάψει με μεγάλους ομίλους όπως η Google και η Apple. Το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης του ΑΕΠ για το 2014 αποδίδεται στην αύξηση της κατανάλωσης, επισημαίνουν οικονομολόγοι στο Reuters. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, η κατανάλωση και οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2,3% και 1,2%, αντίστοιχα, ενώ οι δαπάνες για επενδύσεις υποχώρησαν κατά 3,1% έπειτα από μεγάλη άνοδο το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή