Κάμψη της απασχόλησης στις ΗΠΑ

Κάμψη της απασχόλησης στις ΗΠΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβράδυνση εμφάνισε η αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιούνιο, καταδεικνύοντας μια ανάσχεση στον ρυθμό της οικονομίας. Οι συνθήκες αυτές ενδεχομένως να θέτουν υπό αμφισβήτηση την προοπτική η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, σύμφωνα με άλλα οικονομικά στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αύξηση τον Ιούνιο. Βασικός λόγος της εξέλιξης αυτής θεωρείται κυρίως η δυναμική εγχώρια ζήτηση του δευτέρου τριμήνου του 2015 και το ενισχυμένο προς τα άλλα νομίσματα δολάρια. Οι δύο παράγοντες αυτοί συνέτειναν ώστε να αυξηθούν οι εισαγωγές τροφίμων και αυτοκινήτων.

Κατά τους αναλυτές, τώρα, η τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία θέσεων εργασίας εξακολουθεί να έχει δυναμική, αλλά από τις αρχές της χρονιάς η δυναμική αυτή έχει μετριαστεί. «Ωστόσο, ακόμα και με πιο αργό βηματισμό της αύξησης στις θέσεις εργασίας, η αγορά εργασίας προσεγγίζει την πλήρη απασχόληση», τονίζει ο ανώτατος οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Mαρκ Ζάντι.

Τον Ιούλιο οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα προσέλαβαν 185.000 άτομα, δηλαδή λιγότερα από τα 215.000 που προέβλεπαν οικονομολόγοι. Στην περίπτωση του Ιουνίου, τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, με τα καινούργια να δεικνύουν 229.000 προσλήψεις έναντι των 237.000 αρχικά. Τα στοιχεία του ιδιωτικού τομέα δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, ενώ αύριο Παρασκευή αναμένεται η συνολική εικόνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Πέραν τούτου, αναφορικά με το εμπορικό έλλειμμα, αυτό τον Ιούνιο αυξήθηκε 7,1% στα 43,8 δισ. δολάρια, σηματοδοτώντας τον δεύτερο διαδοχικά μήνα με μείωση στις αμερικανικές εξαγωγές. Το έλλειμμα του Μαΐου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στα 40,9 δισ. δολάρια από τα 41,9 δισ. δολάρια προηγουμένως. Τα στοιχεία του εμπορίου, όπως επισημαίνουν αναλυτές, μικρό αντίκτυπο θα έχουν στις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου. Εντούτοις, οι οικονομολόγοι αναμένουν αναθεώρησή του επί τα βελτίω στο 3% σε ετήσια βάση λόγω ισχυρότερων στοιχείων από τη δραστηριότητα στις οικοδομές και από τα αποθέματα στα εργοστάσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή