Η φορολογική αμνηστία ευνοεί τα έσοδα

Η φορολογική αμνηστία ευνοεί τα έσοδα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται τα ποσά που εισρέουν στα ταμεία όσων κρατών προώθησαν προγράμματα επαναπατρισμού κεφαλαίων, ενώ οι χώρες που τα υιοθέτησαν ετοιμάζονται για το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών σχετικών με τις καταθέσεις, που θα εγκαινιαστεί το 2017. Εντείνονται παράλληλα, όμως, οι επικρίσεις κατά των προγραμμάτων επαναπατρισμού κεφαλαίων, που άλλοτε χαρακτηρίζονται διάτρητα και ανεπαρκή και άλλοτε μικρής αποτελεσματικότητας ως προς το κόστος της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ χωρών.

Τη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών για τις καταθέσεις έχουν υπογράψει συνολικά 93 χώρες και στο πλαίσιό της οι φορολογικές αρχές θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με όσα περιουσιακά στοιχεία διατηρούν αλλοδαποί στη δική τους επικράτεια. Τα περιθώρια στενεύουν και σε πολλές χώρες θα λήξουν τα προγράμματα επαναπατρισμού κεφαλαίων ή θα ισχύσουν με πολύ σκληρότερους όρους. Ετσι ο ΟΟΣΑ σχολίασε προ ημερών πως πολλοί φοροφυγάδες έχουν κυριολεκτικά το «τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας» καθώς, όταν αρχίσει η ανταλλαγή ενημέρωσης μεταξύ χωρών, θα διατρέχουν τον κίνδυνο να βρεθούν υπόδικοι.

Ηδη στη Νότιο Αφρική λήγει αύριο το πρόγραμμα επαναπατρισμού κεφαλαίων. Τον περασμένο μήνα, οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν επιστολές καλώντας σε λογιστικό έλεγχο πολίτες της Νοτίου Αφρικής που διατηρούν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο πολιτικών σκανδάλων φοροδιαφυγής στις αρχές του έτους. Στις αρχές του 2016 πρόκειται, άλλωστε, να λήξει το πρόγραμμα επαναπατρισμού κεφαλαίων της Βρετανίας, ενώ μόλις τον Ιούνιο η ρωσική Δούμα υιοθέτησε δικό της πρόγραμμα επαναπατρισμού κεφαλαίων. Η παγκόσμια αυτή εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής είναι προϊόν σειράς σκανδάλων φοροδιαφυγής στις ΗΠΑ.

Τα σκάνδαλα αυτά εξώθησαν την Ουάσιγκτον να ασκήσει πιέσεις σε τράπεζες που βρίσκονται σε υπεράκτιες κτήσεις των ΗΠΑ, προκειμένου να αποσπάσουν τις αναγκαίες πληροφορίες για όσους Αμερικανούς πολίτες φοροδιαφεύγουν διατηρώντας λογαριασμούς σε τράπεζες στο εξωτερικό. Συνέπεσαν, άλλωστε, με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την οργή της κοινής γνώμης και τη συνεπακόλουθη ενεργοποίηση κυβερνήσεων και κρατικών αρχών πολλών χωρών, που έσπευσαν να προωθήσουν μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα προγράμματα αυτά στο σύνολό τους έχουν αποφέρει στα κρατικά ταμεία πολλών χωρών 37 δισ. ευρώ στη διάρκεια της πενταετίας από το 2009 μέχρι και το περασμένο έτος. Δεν λείπουν, πάντως, τα εναντίον τους επιχειρήματα, μιας και πολλοί επικριτές της εκστρατείας κατά της φοροδιαφυγής επιμένουν ότι τα κεφάλαια που έχουν αντληθεί δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν το υψηλό κόστος των συστημάτων αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ χωρών και φορολογικών αρχών.

Στελέχη του ΟΟΣΑ έχουν σπεύσει να προειδοποιήσουν όσες χώρες συμμετέχουν στην εκστρατεία πάταξης της φοροδιαφυγής να μην υιοθετήσουν υπερβολικά σκληρή στάση, για να μην κινδυνέψουν να φυλακισθούν όσοι εθελοντικά έσπευσαν να δηλώσουν τα κεφάλαιά τους. Συνέστησε επίσης να μην επιβληθούν φόροι τόσο υψηλοί ώστε να υπερβαίνουν τα κεφάλαια που δηλώθηκαν, αλλά αντιθέτως να εκμεταλλευθούν οι χώρες την περίσταση για να οικοδομήσουν γέφυρες συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Την ίδια στιγμή, όμως, ομάδες πίεσης που έχουν ταχθεί υπέρ της εκστρατείας κατά της φοροδιαφυγής εντοπίζουν τα κενά των νέων αυστηρών κανόνων, όπως, για παράδειγμα, ότι δεν προβλέπουν τίποτε για πλούτη που διατηρούνται σε θησαυροφυλάκια. Επισημαίνουν, άλλωστε, πως το υψηλό κόστος του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών λειτουργεί απαγορευτικά για τις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, που δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή