Δουλεύουν πολύ, αλλά παράγουν λίγο

Δουλεύουν πολύ, αλλά παράγουν λίγο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνες και Ρώσοι εργάζονται πολύ περισσότερο από τους λοιπούς Ευρωπαίους, αλλά υστερούν σε παραγωγικότητα. Αυτά αναφέρει σχετικό άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloοmberg, όπου αναφέρεται οτι οι Ελληνες εργάζονται 2.034 ώρες ετησίως και οι Ρώσοι 1.982 ώρες (στοιχεία ΟΟΣΑ). Συγκρίνοντας τα στοιχεία, φαίνεται ότι οι Ελληνες και οι Ρώσοι, στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα, εργάζονται σκληρότερα από όλους, αλλά με κριτήριο την παραγωγικότητά τους έχουν την προτελευταία και τελευταία θέση στη Γηραιά Ηπειρο. Με μέσο όρο παραγωγικότητας τις 50 μονάδες για το ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας στην Ε.Ε., η Ελλάδα είναι προτελευταία με 36,2 μονάδες και η Ρωσία τελευταία με 25,9 μονάδες, όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρει το Bloomberg, ότι, εάν αναλογιστεί κανείς τα χαμηλά στοιχεία της παραγωγικότητας, ίσως ο αγώνας να μην αξίζει να κερδηθεί.

Το υψηλό χρέος μπορεί να κατατρώει και να καταστρέφει μια οικονομία όπως η ρωσική. Και το ίδιο συμβαίνει και με την εξασθενημένη παραγωγικότητα, όπως παρατηρεί σε έκθεσή της η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, Alfa Bank. Συνδυάζοντας ακόμα τις μειωμένες επενδύσεις και τα απογοητευτικά δημογραφικά στοιχεία, όλοι οι παράγοντες αυτού πλήττουν την ήδη συρρικνωμένη ρωσική οικονομία και δυσχεραίνουν την ανάκαμψή της. Το β΄ τρίμηνο, συγκεκριμένα, η οικονομία της χώρας υπέστη τη δραστικότερη περιστολή από το 2009 κατά 4,6%, λόγω κυρώσεων και πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Κατά την Alfa Bank, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να βελτιωθεί από το 0,5% στο 1%. Η πολύ χαμηλή ανάπτυξη σχετίζεται με παράγοντες πέραν της πολιτικής. Πάντως, «η αδύναμη παραγωγικότητα, καθώς και τα αρνητικά δημογραφικά στοιχεία εν μέρει ισοσταθμίζονται από την αύξηση των ωρών εργασίας σε όλο το φάσμα της οικονομίας», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Alfa Βank, Ναταλία Ορλόβα και Σεργκέι Εγκίεφ. Το ΔΝΤ προβλέπει ήπια ανάκαμψη το 2016. Η δε μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή του είναι για 1,5% ετησίως, σε σύγκριση με τον ιλιγγιώδη ρυθμό του 7% την περίοδο 2000-2008, επί Πούτιν και πάλι. Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων έχει ζωτική σημασία για την ενδυνάμωση της ανάπτυξης στη Ρωσία. Ωστόσο, όπως τονίζει η Alfa Bank, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των κυρώσεων της Δύσης και το αντιστάθμισμά τους από εσωτερικούς παράγοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή