Κεντρική Τράπεζα Κίνας: Δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω υποτίμηση του γιουάν

Κεντρική Τράπεζα Κίνας: Δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω υποτίμηση του γιουάν

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω υποτίμηση του γιουάν δεδομένων των ισχυρών οικονομικών θεμελιωδών, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις παγκόσμιες αγορές μετά την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος στην οποία προχώρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Καθώς το γιουάν κατέγραφε απώλειες για τρίτη συνεχή ημέρα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) είπε ότι το ισχυρό οικονομικό περιβάλλον της χώρας, το διατηρήσιμο εμπορικό πλεόνασμα, η υγιής δημοσιονομική θέση και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα προσφέρουν «ισχυρή στήριξη» στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Η απόφαση της Κίνας να υποτιμήσει το νόμισμα την Τρίτη, ορίζοντας τη μέση τιμή διακύμανσης κατά 2% χαμηλότερα, προκάλεσε φόβους για «συναλλαγματικό πόλεμο» και τάραξε τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, οδηγώντας άλλα ασιατικά νομίσματα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πολλών ετών.

Την ίδια ώρα, η κίνηση της Κίνας προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ, με Αμερικανούς πολιτικούς να κατηγορούν το Πεκίνο στηρίζει με αθέμιτο τρόπο τους εξαγωγείς του.

Η PBOC χαρακτήρισε την κίνηση ως εφάπαξ υποτίμηση. Πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στις Κίνα είπαν, ωστόσο, στο Reuters ότι ισχυρές φωνές εντός της κυβέρνησης πιέζουν για περαιτέρω υποτίμηση του γιουάν, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει πίεση για συνολική υποτίμηση σχεδόν 10%. Ο υποδιοικητής της PBOC Γι Γκανγκ απέρριψε τις αναφορές αυτές ως αβάσιμες.

Ακόμα όμως και αν η κεντρική τράπεζα καταφέρει προς το παρόν να ορίσει νέα επίπεδα στήριξης για το γιουάν, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία και οι εκτιμήσεις για νέες περικοπές των επιτοκίων αργότερα φέτος πιθανόν να τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες ότι οι αρχές θα μπορούσαν να επιτρέψουν την περαιτέρω υποχώρησή του.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch είπε σήμερα ότι η υποτίμηση του γιουάν «τονίζει τις ευρύτερες πιέσεις στην οικονομία», αλλά δείχνει επίσης ότι οι αρχές παραμένουν προσηλωμένες σε μεταρρυθμίσεις που είναι προσανατολισμένες προς την αγορά, μια δέσμευση που πολλοί αμφισβήτησαν μετά τις παρεμβάσεις του Πεκίνου για να ανακόψει την βουτιά των χρηματιστηριακών αγορών τον Ιούνιο.

Ο υποδιοικητής Γι είπε ότι η Κίνα θα επιταχύνει το άνοιγμα της συναλλαγματικής της αγοράς και θα προσελκύσει περισσότερους επενδυτές καθώς απελευθερώνει τις χρηματοοικονομικές της αγορές.

Η PBOC όρισε πριν το άνοιγμα της αγοράς τη μέση τιμή διακύμανσης για το γιουάν στα 6,4010 ανά δολάριο, από 6,3306 προηγουμένως. Η τιμή spot του γιουάν άνοιξε στα 6,3880 και κινήθηκε στα 6,4076 μετά τα σχόλια της PBOC.

Η τιμή spot αυτή τη στιγμή επιτρέπεται να καταγράψει διακυμάνσεις έως 2% υψηλότερα ή χαμηλότερα από την επίσημη μέση τιμή διακύμανσης που ορίζεται κάθε ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή