Κινεζική τορπίλη σε νομίσματα και χρηματιστήρια

Κινεζική τορπίλη σε νομίσματα και χρηματιστήρια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απρόσμενη υποτίμηση του γουάν την περασμένη εβδομάδα από την Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ενίσχυσε τους φόβους των επενδυτών σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας της Κίνας, ενώ παράλληλα επέφερε σημαντικές απώλειες στις τιμές των εμπορευμάτων και των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. Οι χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ δέχθηκαν τα «απόνερα» των αναταράξεων, η τιμή του χαλκού άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 ετών, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των $50/βαρέλι, το μπαχτ της Ταϊλάνδης υποχώρησε σε χαμηλό 6 ετών, η ρουπία της Ινδονησίας σε χαμηλό 17 ετών και το ρίνγκιτ της Μαλαισίας στο χαμηλότερο επίπεδο από την ασιατική κρίση του 1998.

Η υποτίμηση του γουάν συνέβη μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση της υποχώρησης των κινεζικών εξαγωγών κατά 8% τον Ιούλιο και των τιμών παραγωγού στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. Η κίνηση της Τράπεζας της Κίνας αν και εκτιμάται ότι στοχεύει στην ενίσχυση των εξαγωγών και στον περιορισμό του εισαγόμενου αποπληθωρισμού, μια προσεκτική καταγραφή των μεταβολών του γουάν σε ετήσια επίπεδα έναντι των περισσοτέρων ασιατικών νομισμάτων, αποδεικνύει ότι η πρόσφατη υποτίμηση δεν ήταν σημαντικού μεγέθους.

Η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν, εξακολουθεί να είναι σχετικά ισχυρή έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων. Η επεκτατική νομισματική πολιτική που έχουν ακολουθήσει οι εμπορικοί εταίροι (Ε.Ε., Ιαπωνία) της Κίνας έχει οδηγήσει σε υποτίμηση του ευρώ και του γιεν έναντι του δολαρίου. Το γιεν έχει υποχωρήσει περίπου 29% από τον Αύγουστο 2013 και το ευρώ 18%, με αποτέλεσμα να έχει ανατιμηθεί σημαντικά, η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν. Η κίνηση εξασθένησης του γουάν ενδεχομένως αποτελεί μια προσπάθεια της Τράπεζας της Κίνας να περιορίσει τις επιπτώσεις του ισχυρού δολαρίου, εν όψει της επικείμενης ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας, απαιτείται να αλλάξει προκειμένου η χώρα να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς του παρελθόντος. Οπως φανερώνουν τα μέχρι σήμερα οικονομικά στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο προσανατολισμός της οικονομίας της Κίνας από την εξωτερική ζήτηση στην εσωτερική ζήτηση αποτελεί βασική προτεραιότητα. Ωστόσο, η αγορά ακινήτων και το σκιώδες τραπεζικό σύστημα συνεχίζουν να απειλούν την οικονομική της πορεία. Οι τιμές των νέων ακινήτων αν και αυξήθηκαν για τρίτο κατά σειρά μήνα, τον Ιούλιο κατά 0,3% έναντι του προηγούμενου μήνα, σε ετήσια βάση, υποχώρησαν κατά 3,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή