Τα χρηματιστήρια εισέρχονται σε φάση διόρθωσης

Τα χρηματιστήρια εισέρχονται σε φάση διόρθωσης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναταραχή που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στις αγορές ενδεχομένως να αποτελεί την αρχή μιας διορθωτικής κίνησης μετά μια εξαετία σημαντικών κερδών. Οι αγορές εδώ και μεγάλο διάστημα είναι υπεραγορασμένες (overbought) και με υψηλή μόχλευση (leverage), γεγονός που δικαιολογεί την υποχώρηση των τιμών. Οι αποτιμήσεις μέχρι πρότινος δεν απηχούσαν την πραγματική οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα στο άκουσμα της ασθενούς ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας, οι αγορές να αντιδράσουν με βίαιο τρόπο. Η πιθανολογούμενη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Κίνας με έμφαση στην εσωτερική κατανάλωση περιορίζει τον αναπτυξιακό ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνεται σκόπιμη η αναθεώρηση των αποτιμήσεων των περιουσιακών στοιχείων σε χαμηλότερα πλέον επίπεδα, προκειμένου να συμβαδίζουν με τα νέα οικονομικά δεδομένα.

Η βίαιη διόρθωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που λαμβάνει χώρα σε ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων, πέραν του πανικού που επιφέρει στην αρχή, δημιουργεί ταυτόχρονα και επενδυτικές ευκαιρίες. Ισως να θεωρείται υπερβολή η εκτίμηση ότι η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση την παγκόσμια οικονομία. Ο ρυθμός μεταβολής της παγκόσμιας ανάπτυξης θα υποχωρήσει, αλλά δεν θα κινηθεί σε αρνητική περιοχή. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στις διεθνείς χρηματαγορές αναμένεται να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών. Εκτιμάται ότι η αναστάτωση που έχει προκαλέσει η Κίνα θα εμποδίσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προβεί σε άνοδο των επιτοκίων εντός του Σεπτεμβρίου. Αλλωστε, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Dennis Lockhart, του οποίου τα σχόλια, πριν από λίγες εβδομάδες, είχαν πυροδοτήσει προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, εξέφρασε την άποψη ότι η Fed θα προβεί στην πρώτη αύξηση, πιθανότατα κάποια στιγμή εντός του έτους. Αντιθέτως ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σχολιάζοντας το κύμα ρευστοποιήσεων στις παγκόσμιες αγορές, εκτίμησε ότι δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον η επόμενη κίνηση των επιτοκίων θα είναι ανοδική. Η διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ ενδεχομένως να αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη, καθώς μετά την υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων και των τιμών του πετρελαίου, έχει αρχίσει να αυξάνεται ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας (volatility) στις αγορές, καθώς η ανίχνευση των νέων επιπέδων ισορροπίας των τιμών θα αποτελέσει χρονοβόρο διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή