Μικρότερη τελικά η ύφεση στη Ρωσία

Μικρότερη τελικά η ύφεση στη Ρωσία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανησυχία το 2014 για μια επικείμενη κρίση στη Ρωσία, λόγω των κυρώσεων από τη Δύση, αποδείχτηκε υπερβολική, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Atradius, η οποία παρατηρεί σχετική βελτίωση στις επιδόσεις της βιομηχανίας από τις αρχές του 2015, μολονότι οι περισσότεροι τομείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η ρωσική οικονομία έχει εισέλθει σε αναμενόμενη, εδώ και καιρό, ύφεση. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,9% του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014. Αυτό οφείλεται στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Η συρρίκνωση είναι όμως λιγότερο σοβαρή απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Ως αποτέλεσμα, η πρόβλεψη του Ιουνίου είναι ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί 3,5% αυτό το έτος, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Φεβρουαρίου που έδειχνε συρρίκνωση της τάξης του 4,3%. Στη βελτίωση των προοπτικών βοήθησαν οι διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα, από 17% τον Δεκέμβριο του 2014 σε 12,5% στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Ως αποτέλεσμα, ο δανεισμός των επιχειρήσεων αναμένεται να ανακάμψει ελαφρώς το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Η οικονομία προβλέπεται να επεκταθεί κατά 0,5% και πάλι το 2016. Το ρούβλι έχει επίσης ανακάμψει σημαντικά από την κατά 42% πτώση του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2014. Η τιμή του πετρελαίου έχει ενισχυθεί και οι εκροές κεφαλαίων έχουν μειωθεί, λόγω του ελαφρύτερου χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους και της μικρής μείωσης των διεθνών εντάσεων μετά τη συμφωνία Μινσκ ΙΙ.

Η ανατίμηση του ρουβλιού και τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η κυβέρνηση για να μειώσει τις δαπάνες θα απορροφήσουν την πίεση από τον πληθωρισμό, ο οποίος έπεσε από το 16,9% τον Μάρτιο σε 15,8% τον Μάιο. Ως εκ τούτου, η πίεση στις καταναλωτικές δαπάνες ενέργειας θα είναι σε κάποιο βαθμό μικρότερη, υποστηρίζοντας την επιβράδυνση της ύφεσης.

Παρ’ όλα αυτά, η ύφεση προβλέπεται να έχει επιπτώσεις στον ρωσικό προϋπολογισμό. Η EIU (Economic Intelligence Unit), ένας ανεξάρτητος ειδικός στις εκτιμήσεις, προβλέπει έλλειμμα 3,5% το 2015, έναντι πρόβλεψης 3,8% της ρωσικής κυβέρνησης. Το έλλειμμα προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Αποθεματικών – ενός εκ των δύο ρωσικών κρατικών επενδυτικών ταμείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή