Το «πράσινο» στοίχημα της Αγκελα Μέρκελ

Το «πράσινο» στοίχημα της Αγκελα Μέρκελ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλό 12ετίας υποχώρησαν πρόσφατα οι τιμές χονδρικής στη γερμανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η εγχώρια οικονομία καλύπτει όλο και περισσότερο τις ανάγκες της από ανανεώσιμες πηγές. Συντρέχουν και άλλοι λόγοι που έχουν οδηγήσει στο ναδίρ τις τιμές χονδρικής στη Γερμανία, όπως η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου και πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές. Την ίδια στιγμή, όμως, το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο της κ. Μέρκελ ανακοινώθηκε το 2010, βαπτίστηκε «Energiewende» και βάσει αυτού σήμερα καλύπτεται το 28% της ηλεκτροδότησης από την ηλιακή και αιολική ενέργεια. Παραδόξως, αν και οι τιμές χονδρικής έχουν υποχωρήσει κατά 13% το τελευταίο δωδεκάμηνο, οι απαιτούμενες επιδοτήσεις για τη ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού έχουν οδηγήσει στα ύψη τους λογαριασμούς των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, καθιστώντας την την πιο ακριβή αγορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη Δανία.

Πέρυσι, η κατανάλωση ενέργειας στη Γερμανία υποχώρησε κατά 3,8%, παρά το γεγονός ότι η οικονομία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,4%. Η πτώση της κατανάλωσης αποδόθηκε, επίσης, στις ήπιες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και την αυξημένη αποτελεσματικότητα των δικτύων ηλεκτροδότησης. Η Societe Generale εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης λόγω της συνέχισης στην αποτελεσματικότητα προσφοράς ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ για την κάλυψη του 60% της ηλεκτροδότησης της Γερμανίας μέχρι το 2035 από ανανεώσιμες πηγές φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Σε κάθε αλλαγή, κατά παράδοση, υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Αυτή η αλλαγή πλήττει τους παραδοσιακούς ενεργειακούς ομίλους RWE AG και EON SE, οι μετοχές των οποίων έχουν παρουσιάσει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των εταιρειών του δείκτη Dax. Αντίθετα, η μετοχή της κατασκευάστριας ανεμογεννητριών Vestas Wind Systens, δανέζικων συμφερόντων, έχει ενισχυθεί σημαντικά, αποτελώντας μια από τις μετοχές με τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Παράλληλα, όμως, πτωτικά κινούνται οι τιμές των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του χαλκού. Ο δείκτης εμπορευμάτων του πρακτορείου Bloomberg, ο οποίος περιλαμβάνει 22 πρώτες ύλες, διολίσθησε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή