Επανέρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την υγεία της κινεζικής οικονομίας μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη του 2014. Οι ασιατικές αγορές επηρεάστηκαν δυσμενώς χθες, αλλά το κλίμα αντισταθμίστηκε από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ειδικότερα, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε λιγότερο από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί στο 7,3% πέρυσι από το αρχικό 7,4%. Η αλλαγή αποδίδεται κυρίως στον κλάδο παροχής υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες αντιστοιχούν στη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Κίνας και θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη μεταβολή των συνθηκών, όταν η βαριά βιομηχανία παραπαίει, αναφέρουν οι Financial Times.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η επί τα χείρω αναθεώρηση ισοδυναμεί σε 32 δισ. γουάν (5,02 δισ. δολάρια) λιγότερα επί της συνολικής ετήσιας παραγωγής των 63,3 τρισ. γουάν (10 τρισ. δολάρια) της χώρας.Προβληματισμό, όμως, δημιουργεί και το γεγονός ότι η Κίνα καλείται να αντιμετωπίσει αφενός την εκροή κεφαλαίων, αφετέρου τη δραστικότατη κατά 93,9 δισ. δολάρια μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της τον Αύγουστο, κυρίως εξαιτίας των παρεμβάσεών της για τη στήριξη του γουάν. Εκτιμάται ότι εάν συνεχιστεί η εξασθένηση του γουάν υπάρχει κίνδυνος επιτάχυνσης των εκροών των 21 τρισ. δολαρίων σε καταθέσεις, τις οποίες έχουν νοικοκυριά και εταιρείες. Παρά τις εξελίξεις αυτές, τα κινεζικά συναλλαγματικά διαθέσιμα παραμένουν τα υψηλότερα σε παγκόσμια κλίμακα. Τον Ιούνιο του 2014 είχαν ανέλθει σε πρωτοφανή επίπεδα ρεκόρ, της τάξεως των 3,99 τρισ. δολαρίων. Εκτοτε, λόγω φόβων για επιβράδυνση της Κίνας, επενδυτές και επιχειρήσεις αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.
Γουάν
Πέραν τούτου, κι ενώ έχει προηγηθεί ένα διάστημα αναταραχής στις διεθνείς κεφαλαιαγορές λόγω υποτίμησης του γουάν, οι επενδυτές ολοένα και περισσότερο αμφισβητούν την ακρίβεια των επίσημων στατιστικών στοιχείων. Πάντως, ήδη το αρχικό 7,4% για το ΑΕΠ του 2014 ήταν το χαμηλότερο σε διάστημα σχεδόν 25 ετών. Από πλευράς τους, οι πολιτικοί παράγοντες στην Κίνα κατά τους τελευταίους μήνες έχουν ενισχύσει τις προσπάθειές τους να υποστηρίξουν την οικονομία με εργαλείο τις μειώσεις επιτοκίων και την υποτίμηση του νομίσματος. Βέβαια, αυτή η τελευταία προξένησε μια ευρύτατη αναταραχή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, η οποία, ωστόσο, αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό.
Καθόλου τυχαία το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua επικαλέστηκε την Κρατική Ρυθμιστική Επιτροπή Αξιών της χώρας. Η τελευταία εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η αιφνίδια διόρθωση μετά την υποτίμηση έχει πλέον κλείσει τον κύκλο της και ότι οι μεταρρυθμίσεις της κινεζικής κυβέρνησης θα έχουν ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σταθερότερο περιβάλλον για τους επενδυτές. «Προς το παρόν οι κίνδυνοι στην αγορά και οι “φούσκες” έχουν ώς ένα βαθμό υποχωρήσει», ανέφεραν οι αξιωματούχοι της επιτροπής. Σε ανάλογο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Σιαοτσουάν, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνόδου των «Είκοσι»: «Η διόρθωση στο χρηματιστήριο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι αγορές φαίνεται να προσβλέπουν σε σταθεροποίηση».
Στο κοινό τους ανακοινωθέν οι συμμετέχοντες υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες χαιρέτισαν την τόνωση της διεθνούς οικονομίας, ενώ, παράλληλα, επισήμαναν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη υστερεί των προσδοκιών τους. Επιπλέον, τόνισαν ότι η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα, αν και από μόνη της δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε ισορροπημένη ανάπτυξη διεθνώς. Σχολιάστηκε στο κείμενό τους η παρατεταμένη πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, αλλά δεν φάνηκε το πότε αναμένεται να υπάρξει αλλαγή πλεύσης και αύξηση του κόστους δανεισμού.