Το Πεκίνο δεν σχεδιάζει νέα υποτίμηση

Το Πεκίνο δεν σχεδιάζει νέα υποτίμηση

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διαλύσει τις ανησυχίες των επενδυτών προσπάθησε χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω υποτίμηση του γουάν και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και να στηρίζει την οικονομία. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά, ιδίως το ιαπωνικό και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η Wall Street έχασε τα κέρδη της μετά την αρχική άνοδο.

«Η Κίνα δεν αποτελεί απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά μηχανή της ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία» είπε χθες ο κ. Λι μιλώντας στη συνάντηση του «θερινού Νταβός» στην πόλη Νταλιάν της Κίνας. Ο Κινέζος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους επενδυτές που ανησυχούν για την υποτίμηση του γουάν ότι «δεν υπάρχει βάση για διαρκή υποτίμηση» του κινεζικού εθνικού νομίσματος. «Δεν θα θελήσουμε να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μέσω της υποτίμησης. Η Κίνα δεν θέλει να δει νομισματικούς πολέμους. Οι νομισματικοί πόλεμοι μόνο θα έπλητταν την Κίνα» τόνισε ο κ. Λι. Τη Δευτέρα η Κίνα είχε ανακοινώσει τη μείωση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων τον Αύγουστο κατά 94 δισ. δολάρια, πτώση που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί. Την Τρίτη συνεχίστηκαν τα δυσάρεστα νέα με τις κινεζικές εξαγωγές να υποχωρούν κατά 13,8% τον Αύγουστο και τις εισαγωγές να υποχωρούν κατά 5,5%, στοιχεία που υποδηλώνουν λιγότερη ζήτηση για τα κινεζικά προϊόντα, επιβράδυνση του εμπορίου και πιθανότατα και του ΑΕΠ.

Ο στόχος του Πεκίνου για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2015 είναι 7%, ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι ίσως να μην επιτευχθεί εξαιτίας της αναταραχής στα κινεζικά χρηματιστήρια και της εξασθένησης της παγκόσμιας ζήτησης. Ωστόσο, ο κ. Λι δήλωσε ότι η κινεζική οικονομία κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθώς η κυβέρνηση αναπτύσσει νέες πηγές ανάπτυξης και συνεχίζει να προωθεί μεταρρυθμίσεις με στόχο να περιορίσει τον ρόλο των επενδύσεων και των εξαγωγών στην κινεζική ανάπτυξη και να ενισχύσει την εσωτερική κατανάλωση και το βιοτικό επίπεδο. Οσο υπάρχει επαρκής απασχόληση, τα εισοδήματα αναπτύσσονται παράλληλα με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και υπάρχει θετικό περιβάλλον, η Κίνα μπορεί να αποδεχτεί ρυθμό ανάπτυξης σαν αυτόν του πρώτου εξαμήνου του 2015 (οπότε και η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7%), είπε ο κ. Λι.

Σχολιάζοντας την αναταραχή που έχει πλήξει τα κινεζικά χρηματιστήρια από τα μέσα Ιουνίου και μετά ο Κινέζος πρωθυπουργός είπε ότι «δεν θα επηρεαστούμε από βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στους οικονομικούς δείκτες, αλλά επίσης δεν θα σταματήσουμε και να επαγρυπνούμε». Τα κινεζικά χρηματιστήρια έχουν υποχωρήσει κατά 40% από το υψηλό του Ιουνίου ενώ ο επίσημος δείκτης υπευθύνων παραγγελιών στη μεταποίηση υποχώρησε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. «Η κυβέρνηση πήρε μέτρα ώστε να σταθεροποιήσει την αγορά και να αποτρέψει την εξάπλωση κινδύνων, έχουμε αποκλείσει την πιθανότητα εμφάνισης όποιου συστημικού κινδύνου», τόνισε χθες ο κ. Λι. Νωρίτερα, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι θα επιταχύνει την εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής και τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ώστε να ενισχύσει την οικονομία. Οι απειλές για το κινεζικό δημόσιο χρέος είναι ελεγχόμενες με το σύνολο του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης να ανέρχεται περίπου στο 20% του ΑΕΠ, είπε ο κ. Λι.

Παρ’ όλα αυτά η αιφνιδιαστική υποτίμηση του γουάν κατά 2% τον Αύγουστο οδήγησε πολλούς επενδυτές στο συμπέρασμα ότι η υποτίμηση ήταν το αποτέλεσμα μεγαλύτερης επιβράδυνσης της οικονομίας από αυτήν που αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία. Η κινεζική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του τριμηνιαίου ΑΕΠ, κίνηση που χαρακτήρισε ως βήμα για την υιοθέτηση των διεθνών προτύπων και τη βελτίωση της ακρίβειας των κινεζικών στατιστικών στοιχείων. Στο εξής, η ανάπτυξη θα υπολογίζεται με βάση την οικονομική δραστηριότητα κάθε τριμήνου. Η νέα μεθοδολογία βασίζεται σε αυτήν που ακολουθούν οι υπόλοιπες μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου θα ανακοινωθούν στις 19 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή