Πρόσφορο το έδαφος για πτώση τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ

Πρόσφορο το έδαφος για πτώση τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές των κατοικιών στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον φαίνεται να έχουν εκτοξευθεί στο ζενίθ, εξαντλώντας τη διάθεση των υποψήφιων αγοραστών να καταβάλουν ένα τόσο υψηλό αντίτιμο για την αγορά τους. Είναι μια ένδειξη κορεσμού της αγοράς ακινήτων σε ορισμένες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Λος Αντζελες, το Σικάγο, το Φοίνιξ ή το Μάϊάμι, πέραν της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον.

Οι υποψήφιοι αγοραστές τηρούν επιφυλάξεις για το πόσο ψηλά μπορεί να φθάσει η αξία μιας οικογενειακής κατοικίας, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για μια πτώση των τιμών. Αυτή η πτωτική τάση απορρέει, επίσης, από τη χαμηλή αύξηση των εισοδημάτων στα αμερικανικά νοικοκυριά σε συνδυασμό με τη σταθερή άνοδο των τιμών στις οικογενειακές κατοικίες όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, οι τιμές σχεδόν του ημίσεος των κατοικιών στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον ακολουθούν πτωτική πορεία. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων για τον αμερικανικό κλάδο των ακινήτων Case-Shiller, οι τιμές μόνο του 15% των οικογενειακών κατοικιών υποχώρησαν τον Ιούνιο του 2014 στην Ουάσιγκτον και του 20% των οικογενειακών κατοικιών στη Νέα Υόρκη. Ενα χρόνο μετά, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 45%.

«Αυτό που συμβαίνει σε κάθε ανοδική αγορά είναι ότι εξαντλούνται οι αγοραστές», σχολιάζει ο Κρις Ουάλεν, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας επενδυτικών αξιολογήσεων Kroll Bond Rating Agency. «Είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια αύξηση των συμβολαίων πώλησης εάν το ένα τρίτο των χαμηλότερων εισοδημάτων δεν έχει πρόσβαση σε στεγαστικό δάνειο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, η αγορά εμπορικών ακινήτων της Νέας Υόρκης μπορεί να είναι, επίσης, αντιμέτωπη με προβλήματα, ανατρέποντας απότομα τις επικερδείς συνθήκες της τελευταίας τετραετίας. Παράγοντες του κλάδου εμπορικών ακινήτων θεωρούν πως το τρέχον οικονομικό έτος θα μπορούσε να είναι ένα από τα πλέον προσοδοφόρα για την αγορά εμπορικών ακινήτων της Νέας Υόρκης λόγω της δυναμικής εισόδου Κινέζων αγοραστών και της προθυμίας των κινεζικών τραπεζών να τους παρέχουν αφειδώς στεγαστικά δάνεια. Ωστόσο, η κρίση των τελευταίων μηνών, με τη δραματική επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και την κατάρρευση των χρηματιστηρίων της, ανατρέπει τέτοιας φύσεως θετικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων CrediFi, η κινεζική κρατική τράπεζα Bank of China μείωσε τη χορήγηση δανείων απότομα μέσα στο 2015, αφού ένα χρόνο πριν παρείχε πιστώσεις άνω των 2,5 δισ. δολαρίων για αγορές εμπορικών ακινήτων στη Νέα Υόρκη. «Εάν η Bank of China επηρεαστεί από την κατάρρευση των χρηματιστηρίων στην Κίνα, τότε θα διαθέτει λιγότερα κεφάλαια και θα μειώσει ακόμη περισσότερο τα δάνειά της», δηλώνει ο Ελι Ράζιν, διευθύνων σύμβουλος της CrediFi, στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Quartz.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή