Αμοιβή 1 εκατ. σε περισσότερα από 2.000 στελέχη τραπεζών

Αμοιβή 1 εκατ. σε περισσότερα από 2.000 στελέχη τραπεζών

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξαρτήτως της παγκόσμιας κρίσης, 2.086 υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών στη Γηραιά Αλβιώνα το 2013 εξασφάλισαν σε εισοδήματα περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ (730.000 λίρες) σε ατομική βάση, όπως αναφέρει ο αρμόδιος φορέας τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή / ΕΒΑ). Μάλιστα, ένα από αυτά τα στελέχη εισέπραξε για την εργασία του υπό τη μορφή μισθού και ποικίλων μπόνους ποσό 13 εκατομμυρίων στερλινών (17,9 εκατ. ευρώ).

Κατά την αναφορά της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, ήταν περισσότερα τα τραπεζικά στελέχη στη Βρετανία από όσα στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. συνολικά που έλαβαν τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ σε αμοιβή. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, τώρα, συνολικά ήταν 3.178 στελέχη με ατομικές αποδοχές υψηλότερες του 1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2.086 στη Βρετανία. Πάντως, σε επίπεδο αριθμών έχει υπάρξει μείωση από τα 3.530 στελέχη το 2012 στα 3.178 το 2013. Και το 2012, ωστόσο, η πλειονότητα των τραπεζικών στελεχών με εισοδήματα άνω του 1 εκατ. ευρώ εντοπίστηκε στη Γηραιά Αλβιώνα. Εν μέρει η συγκέντρωση αυτή αποδίδεται στην εξασθένηση της στερλίνας προς το ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κλίμακα των αποδοχών, ενώ η όλη διαδικασία δημοσιοποίησης ξεκίνησε το 2008 και ήταν απότοκος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ειδικότερα, η ΕΒΑ έδωσε στοιχεία για τα διαφορετικά μισθολογικά κλιμάκια των βρετανικών πιστωτικών ιδρυμάτων, αρχής γενομένης από το 1 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο των 2.086 στελεχών τα περισσότερα, 1.470 για την ακρίβεια, εισέπραξαν αμοιβές μεταξύ 1 και 2 εκατ. ευρώ, εννέα έλαβαν περισσότερα από 10 εκατ. και ένας έλαβε 18 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στοιχεία μισθολογικά έδωσε η ΕΒΑ και για όλους τους υπαλλήλους και τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιμέρους οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξαρτήτως του πού βρίσκεται η βάση τους. Αυτό σημαίνει πως συμπεριλαμβάνει και εργαζομένους στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ασίας. Στο πλαίσιο αυτό, 1.126 υψηλόμισθοι υπάλληλοι εντοπίζονται στο κλιμάκιο από 1 – 1,5 εκατ. ευρώ και 535 στο κλιμάκιο από 1,5 έως και 2 εκατ. ευρώ. Επανερχόμενη στις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στη σχετική έκθεσή της αναφέρει ότι 39 από αυτά αποζημιώθηκαν με 5 εκατ. ευρώ και άνω, ενώ ένα στέλεχος τράπεζας εκτός ευρωπαϊκού εδάφους είχε αμοιβή στο κλιμάκιο μεταξύ 19 και 20 εκατ. ευρώ. Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι ο μέσος όρος αποδοχών στη Βρετανία διαμορφώνεται στα επίπεδα των 2 εκατ. ευρώ. Εντούτοις, συναντώνται και υψηλότεροι μέσοι όροι και συγκεκριμένα σε Κύπρο, Φιναλνδία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία καλύπτουν την τελευταία χρονιά πριν από την εισαγωγή του ανωτάτου ορίου στα μπόνους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα οποία προβλέπει ότι μπορεί να είναι έως και δύο φορές διπλάσια από τον εκάστοτε μισθό, αν δώσουν ειδική έγκριση οι μέτοχοι. Επίσης, στα στοιχεία αυτά αποτυπώνεται το πώς επηρεάστηκαν μετά την υιοθέτηση του ανωτάτου ορίου οι τραπεζικές αμοιβές στο Λονδίνο. Το 2013, η αναλογία των μπόνους προς τον μισθό έφθανε το 410% στη Βρετανία, ενώ συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μόλις το 104%. «Κατά περιστάσεις, η αναλογία αυξήθηκε περισσότερο το 2013 παρά μειώθηκε και στη συνέχεια υποχώρησε, αφ’ ης στιγμής εφαρμόστηκε το ανώτατο όριο από το 2014 και μετά», τόνισε η ΕΒΑ στην έκθεσή της.

Διαχείριση κινδύνου

Με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο «να βάζουν στο μικροσκόπιο» τη διαχείριση κινδύνου των τραπεζών, την κουλτούρα και τις αποδοχές βάσει κινήτρων, μια νέα έρευνα της Deloitte (Deloitte Global) δείχνει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να καταβάλουν σημαντικά μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες προσδοκίες των ρυθμιστικών αρχών – κυρίως στα πιο υψηλά κλιμάκια.

Παρόλο που αυτό μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, η προσοχή των ρυθμιστικών αρχών τελευταία έχει επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο τα διοικητικά συμβούλια προωθούν και αναδεικνύουν τη σημασία της διαχείρισης κινδύνου, της διακυβέρνησης, των ευρύτερων ηθικών προτύπων και των ακολουθούμενων πρακτικών όσον αφορά τους μισθούς.

Σύμφωνα με την ένατη, διετή παγκόσμια έρευνα για τη διαχείριση κινδύνου στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μόνο το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το διοικητικό συμβούλιό του έχει εργαστεί προκειμένου να εγκαθιδρύσει και να ενσωματώσει μια κουλτούρα διαχείρισης κινδύνου στην επιχείρηση, καθώς και για να προωθήσει ανοιχτές συζητήσεις για θέματα κινδύνου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT