Θετικά στοιχεία για την Ευρωζώνη παρά τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία

Θετικά στοιχεία για την Ευρωζώνη παρά τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακροοικονομικά στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία, τα οποία δημοσιεύτηκαν την εβδομάδα που διανύσαμε, ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ειδικότερα, παρόλο που ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων 12 μηνών (2%) σε ετήσια βάση τον Αύγουστο (από 1,4% τον Ιούλιο), οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν για 42ο συνεχόμενο μήνα λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου, ενισχύοντας τις ανησυχίες για αυξημένους κινδύνους αποπληθωρισμού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Στο ίδιο κλίμα, οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 5,5% ετησίως τον Αύγουστο, λιγότερο από τη μέση εκτίμηση της αγοράς (-6,6%), καταγράφοντας ωστόσο πτώση για δεύτερο συνεχή μήνα και για έκτο συνολικά μέσα στο 2015. Παράλληλα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 13,8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, έπειτα από πτώση 8,1% τον προηγούμενο μήνα. Ενόψει αυξημένων ανησυχιών για μια πιο έντονη επιβράδυνση της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δήλωσε ότι, μεταξύ άλλων, θα ενισχύσει τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, θα επιταχύνει τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και θα διαθέσει περισσότερα κονδύλια για την υποστήριξη ορισμένων έργων υποδομής προκειμένου να τονώσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.

Στην Ιαπωνία, ο δομικός δείκτης παραγγελιών του μεταποιητικού τομέα, μία βασική συνιστώσα των κεφαλαιακών δαπανών, μειώθηκε απροσδόκητα για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούλιο.

Ωστόσο, θετικά ήταν τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της Eurostat, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για την οικονομία της Ευρωζώνης αναθεωρήθηκε στο 0,4% σε τριμηνιαία βάση για το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 0,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Η ανοδική αυτή αναθεώρηση οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα το καθαρό εμπόριο να καταγράψει τη μεγαλύτερη θετική συμβολή στο ΑΕΠ από το 4ο τρίμηνο του 2013. Επιπροσθέτως, η αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας διεύρυνε το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας τον Ιούλιο στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 22,8 δισ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου ποσού των 22,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο (με βάση τις εποχικές μεταβολές), μια ένδειξη ότι η ξένη ζήτηση υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, παρά την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή