Πρόγραμμα λιτότητας ύψους 15 δισ. ευρώ ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση της Βραζιλίας εν μέσω της μεγαλύτερης ύφεσης των τελευταίων 25 ετών και λίγες ημέρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη S&P.
Στόχος του προγράμματος λιτότητας είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιόακιμ Λέβι να ανακοινώνει στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% το 2016. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει περίπου 7,5 δισ. ευρώ μέσω της επαναφοράς του αντιδημοφιλούς φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ωστόσο είναι αμφίβολο αν το μέτρο θα εγκριθεί από το Κογκρέσο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστικά μέτρα λιτότητας στον τομέα της υγείας, σε προγράμματα στέγασης για φτωχούς, στις επενδύσεις για υποδομές, στις αγροτικές επιδοτήσεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. «Ζούμε σε δύσκολες εποχές και πρέπει να προσαρμόσουμε πολλά πράγματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Λέβι, παρουσιάζοντας τα μέτρα. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται και η κατάργηση δέκα υπουργείων, πράξη σε μεγάλο βαθμό συμβολική αφού θα εξοικονομηθούν μόλις 46 εκατ. ευρώ.
Η υποβάθμιση της Βραζιλίας την περασμένη εβδομάδα φαίνεται ότι ενισχύει τη θέση του υπουργού Οικονομικών κ. Λέβι στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο κ. Λέβι αποτελεί καιρό τώρα το «πρόσωπο» της λιτότητας στο υπουργικό συμβούλιο της πρόεδρου κ. Ντίλμα Ρούσεφ. Εκτιμάται ότι ήταν η αλλαγή του στόχου για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2% του ΑΕΠ το 2016 σε πλεόνασμα 0,7% αρχικά και στη συνέχεια σε πρωτογενές έλλειμμα μια από τις αιτίες για την υποβάθμιση. Πλέον η Βραζιλία φαίνεται ότι προσπαθεί να προλάβει μια υποβάθμιση και από έναν δεύτερο σημαντικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, εξέλιξη που θα ανάγκαζε πολλά ξένα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους μεγάλους επενδυτές να πουλήσουν τα βραζιλιάνικα ομόλογα που κατέχουν. Η οικονομία της Βραζιλίας έχει δεχθεί πλήγμα από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας που έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων. Ενα δεύτερο πρόβλημα για τη Βραζιλία είναι η επικείμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού, κίνηση που πλήττει όλες τις αναδυόμενες αγορές καθώς αυξάνει την ελκυστικότητα των αμερικανικών επενδύσεων, του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων.