Ανάπτυξη 1,7% φέτος αναμένεται στη Γερμανία

Ανάπτυξη 1,7% φέτος αναμένεται στη Γερμανία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά ανάπτυξης θα διατηρηθεί η γερμανική οικονομία κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, χάρις στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης και την αύξηση των εξαγωγών, σύμφωνα με την έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank). Επιπλέον, η Τράπεζα εκτιμά πως η οικονομία δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από την επιβράδυνση της Κίνας. Η κινεζική αγορά αντιστοιχεί μόνο στο 6,6% των εξαγωγών της χώρας. Θετικά δε θα λειτουργήσει η πτώση των τιμών του πετρελαίου, αντισταθμίζοντας τη συνολική σημαντική αύξηση στις εισαγωγές και την άνοδο των τιμών καταναλωτή.

Αντίστοιχα ευμενή αντίκτυπο θα έχουν η ζωηρή ζήτηση στις ΗΠΑ και η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, καθώς και μια εκτιμώμενη υποχώρηση του ευρώ σε περίπτωση κατά την οποία η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Στην έκθεσή της η Bundesbank αναφέρει πως η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα στηριχθεί από τα κατ’ εξακολούθηση υψηλά επίπεδα απασχόλησης. Η απασχόληση στη Γερμανία ανήλθε σε πρωτοφανή ιστορικά επίπεδα τον Ιούλιο, τα οποία θα επηρεάσει και η μαζική εισροή προσφύγων. Το 2015 συνολικά η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί 1,7%, κατά την Bundesbank, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για ρυθμό 1,8%.

Πάντως, αναφορικά με τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων, οι οποίοι συρρέουν στη Γερμανία αναζητώντας καταφύγιο και εργασία, αυτοί δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον προϋπολογισμό. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι θα επιτευχθεί ισοσκελισμός φέτος και το 2016, ανεξαρτήτως του διογκούμενου κόστους για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τόμας Στέφεν ανέφερε ότι τα στέρεα δημόσια οικονομικά είναι απολύτως αναγκαία, εάν η κυβέρνηση μιας χώρας πρόκειται να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε απροσδόκητες προκλήσεις, όπως είναι το προσφυγικό ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή